Svijet     | 02.11.2021. 13:38 |

Preminuo legendarni sirijski pjevač Sabah Fakhri

FENA Internet

DAMASK, 2. novembra (FENA) – Sirijski pjevač Sabah Fakhri, smatran jednim od najslavnijih u arapskom svijetu, preminuo je u Damasku u utorak u 88. godini života, saopćio je njegov sin za AFP.

- On je preminuo prirodnom smrću u Damasku - izjavio je njegov sin Anas Fakhri, rekavši da je to ogroman gubitak za sirijsku umjetnost.

Rođen u sjevernoj pokrajini Aleppo i slavljen kao jedan od sirijskih velikana, Fakhri je poznat po svojim maestralnim izvedbama tradicionalnih sirijskih pjesama koje kombinuju arapsku poeziju s muzikom.

Niski i stameni čovjek modificirao je i popularizirao Qudud Halabyu - tradicionalnu muzičku formu Aleppa koja kombinuje stihove zasnovane na poeziji Al-Andalusa i religiozne melodije iz sjevernog sirijskog grada.

- On je bio živa legenda, a legende ne umiru. Nastavit će da živi kao legenda Sirije i Aleppa – kazao je njegov sin.

Simbol zlatnog doba arapske pjesme, Fakhri je bio u stanju da satima drži svoju publiku u uzbuđenju neumorno ponavljajući stihove savremenih arapskih pjesama.

On je 1968. godine postavio rekord pjevajući deset sati uzastopno na koncertu u venecuelanskoj prijestolnici Caracasu, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Preminuo Milutin Stojčević, dugogodišnji fotoreporter 'Slobodne Bosne'

Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Preminuo general i vojni pilot Salko Begić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu