Svijet     | 02.11.2021. 11:40 |

Dvije eksplozije kod najveće afganistanske vojne bolnice

FENA Internet

KABUL, 2. novembra (FENA) - Najmanje dvije eksplozije nakon kojih je uslijedilo puškaranje odjeknule su kod najveće afganistanske vojne bolnice u Kabulu, saopćili su svjedoci i talibanski zvaničnici u utorak.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Qari Saeed Khosty izjavio je da su se eksplozije desile na ulazu u bolnicu Sardar Mohammad Daud Khan s 400 kreveta.

- Snage sigurnosti su razmještene u regiju, nema informacija o žrtvama – napisao je on na Twitteru.

Fotografije koje su postavili mještani na društvene mreže prikazuju stup dima kako se uzdiže iznad kvarta u kome su se desile eksplozije u blizini bivše diplomatske zone u kvartu Wazir Akbar Khan u centru Kabula.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za eksplozije. Zvanična novinska agencija Bakhtar navela je, međutim, riječi svjedoka da su brojni borci Islamske države ušli u bolnicu i sukobili su se sa snagama sigurnosti.

Današnje eksplozije uvrštene su na rastuću listu napada i ubistava otkako su talibani dovršili svoju pobjedu nad prethodnom vladom koja je uživala zapadnu podršku u augustu, dovodeći u pitanje njihove tvrdnje da su obnovili sigurnost u Afganistanu nakon decenija ratova.

Islamska država, koja je izvela nizove napada na džamije i druge ciljeve od talibanskog osvajanja vlasti u Kabulu u augustu, izvela je složeni napad na bolnicu s 400 kreveta u 2017., ubivši više od 30 ljudi.

Zdravstveni radnik u bolnici, koji je uspio pobjeći, izjavio je da je čuo veliku eksploziju za kojom je uslijedilo višeminutno puškaranje. Nakon desetak minuta odjeknula je druga, veća eksplozija, kazao je.

Nije poznato da li su se eksplozije i puškaranje desili unutar velikog bolničkog kompleksa, najveće vojne bolnice u Afganistanu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu