Svijet     | 01.11.2021. 14:39 |

Željeznički operater Deutsche Bahn će dobiti pomoć od više milijardi eura

FENA Internet

BERLIN, 1. novembra (FENA) - Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn imala je gubitak viši od tri milijarde eura tokom pandemije koronavirusa. Sada bi trebalo da uslijedi spas u formi finansijske injekcije, javlja DPA. 

Deutsche Bahn trebao bi dobiti oko 2,1 milijardu eura direktne finansijske pomoći, potvrdila je vlada u ponedjeljak. Većina novca ide podružnici DB-Netz, koja se bavi željezničkom infrastrukturom.

Sredstva za hitne slučajeve stižu nakon katastrofalnih 18 mjeseci za Deutsche Bahn uslijed pandemije koronavirusa, što je rezultiralo naglim padom broja putnika.

Gubici DB-a dostigli su 2,9 milijardi eura u 2020. godini i 1,4 milijarde eura u prvoj polovini ove godine.

Kompanija je već najavila veliko povećanje cijena od decembra 2021. u pokušaju da premosti jaz.

Enak Ferlemann, parlamentarni državni sekretar za transport, potvrdio je da je prvobitni dogovor postignut u julu. Odgovarajući na zahtjev za informacijama neoliberalnih Slobodnih demokrata (FDP), Ferlemann je rekao da je DB-Netz do sredine oktobra već dobio 537 miliona eura.

Ferlemann je također naveo da je EU odobrila ukupno 3,77 milijardi eura za isplatu po potrebi.

Ali finansijska pomoć ne stiže dovoljno brzo ako se pita sindikate. 

Deutsche Bahn ima skoro potpuni monopol nad njemačkim prugama, posebno kada je u pitanju sektor prijevoza putnika na dugim relacijama. 

Konkurenti Flixtrain i austrijski nacionalni željeznički servis ÖBB obavljaju samo mali dio putničkog prijevoza u toj zemlji.  

Očekuje se da će spas pomoći i konkurentima Deutsche Bahna u kargo prijevozu i logistici, jer se njihovo poslovanje također oslanja na kvalitet željezničke infrastrukture.

Radnici i sindikati su u augustu ove godine održali protest i napustili radne procese na određeno vrijeme što je proizvelo dodatne gubitke za DB u iznosu od oko 100 miliona eura po danu štrajka, a milioni putnika su bili ostavljeni na cjedilu. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'