Kultura     | 01.11.2021. 14:38 |

NPS - 'O medvjedima i ljudima' otvara novembarski repertoar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Narodno pozorište Sarajevo (NPS) otvorit će novembarski repertoar predstavom 'O medvjedima i ljudima', koja je zakazana za utorak, 2. novembra.

Radi se o predstavi reditelja Saše Anočića koja govori o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema najbližima. Svi likovi su, kroz život, stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“, pri tome se misli da postaju grubi i teški bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i dobro srce.

U predstavi igraju Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Isa Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepović, Vedran Đekić i muzičari Adnan Cico i Mirza Balić.

Kako je najavljeno iz Narodnog pozorišta Sarajevo, u srijedu 3. novembra na repertoaru je opera za mlade 'Ježeva kuća', u četvrtak, 4. novembra dramska predstava 'To nikad nigdje nije bilo'. Za petak 5. novembar, na Velikoj pozorišnoj sceni, planirana je izvedba komedije 'Protekcija', a za subotu 6. novembar predstava “Kao da je neko još uvijek u šumi”. Do kraja novembra mogu se pogledati i naslovi 'Kavkaski krug kredom', 'Čitač', 'To nikad nigdje nije bilo', 'Protekcija', 'Palčica', kao i premijeru opere 'Prodana nevjesta', ističe se.

Osim naslova iz kućne produkcije i koprodukcije, na novembarskom repertoaru je i koncert u povodu stogodišnjice muzičkog obrazovanja u Sarajevu (12. 11.), kao i koncert Sarajevske filharmonije u povodu stotinu godina od rođenja Astora Piazolle (19. 11.).

- Narodno pozorište Sarajevo u novembru će ostvariti dva gostovanja. U Crnogorskom narodnom pozorištu, komedijom “Protekcija” planiranom za 11. novembar, a 20. novembra i gostovanje na 38. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom predstavom “To nikad nigdje nije bilo” - navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Balet 'Šeherzada' večeras u NPS za Međunarodni dan teatra

Broadwayski klasik "Blue Monday" 22. marta premijerno na sceni NPS

Predstava 'Jedan je Muhammad Ali' 4. marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo