Stranačke aktivnosti     | 30.10.2021. 18:51 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST                                                                           

Zenica, 30.10.2021.

SDP BiH nikada neće biti opozicija interesima države, nego lošoj vlasti

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Zenici, najviše vremena članice i članovi Glavnog odbora posvetili su raspravi o najvećoj političkoj i institucionalnoj krizi u BiH, te razgovorima o izmjenama Ustava i Izbornog zakona. 

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić informisao je članove o razgovorima koji se vode između stranaka u BiH i međunarodnih aktera, vezano za izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Članovi Glavnog odbora pružili su podršku odlučnoj akciji odbrane ustavnog poretka BiH pred blokadom i nasrtajima na institucije Bosne i Hercegovine koju poduzimaju predsjednik SDP BiH i članovi rukovodstva koji učestvuju u tim procesima.

Glavni odbor je dao podršku da se, nakon alarmiranja Socijaldemokratske grupa stranaka u Evropskom parlamentu, nastavi sa uvezivanjem opozicionih stranaka na unutrašnjem planu pred razgovore o Izbornom zakonu i ustavnim promjenama.

SDP BiH je najglasnija opozicija aktuelnoj vlasti koja se uopće ne brine za svoje građane, ali SDP BiH nikada neće biti opozicija državi BiH i interesu njenih građana. 

Zato će SDP BiH nastupiti državnički i komunicirati sa svim akterima orijentiranim ka očuvanju ustavnopravnog poretka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Za SDP BiH nema dvojbe oko opstojnosti, sigurne budućnosti i demokratskog ustroja države, nasuprot srednjovjekovnim pretpostavkama o etnofeudima i liderima naroda. 

Blokade od strane SNSD-a moguće su zbog slabosti institucija. Stoga, SDP BiH želi vratiti razgovore u državne institucije, poput Parlamenta BiH.

SDP BiH ostaje nezaobilazan faktor pregovora o izmjenama Ustava u Parlamentu BiH, a kao ključna multietnička stranka i garant očuvanja multietničke supstance u BiH obavezuje se na aktivnu ulogu u odbrani države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu