Bosna i Hercegovina     | 30.10.2021. 15:24 |

Gudeljević: Ne dozvolimo uništenje kulture našeg naroda

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 30. listopada (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević u subotu je u Širokom Brijegu s premijerom Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Ćosićem otvorila znanstveno stručni skup „Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine – 2021."

U organizaciji Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokog Brijega, Sekcije CIOF-a BiH, Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava i uz partnerstvo s UNESCO-om, na znanstveno stručnom skupu sudjelovalo je više od trideset eksperata iz oblasti, a namijenjen je članovima udruga i djelatnicima institucija koje se bave nematerijalnom baštinom.

Ministrica Gudeljević je u svom obraćanju naglasila da je očuvanje nematerijalne kulturne baštine, uporaba digitalnih alata i platformi za računalnu obradu i pohranu podataka, a što je jedna od preporuka UNESCO-a, zadaća koja mora biti dosljedno provodena.

Dodala je i da je prepoznala neke teme koje su djelokrugu rada Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i internacionalne mreže s kojima  Ministarstvo surađuje.

"Prije skoro godinu dana Ministarstvo civilnih poslova je imenovalo koordinatora za BiH upravo u jednu od mreža, a to je EU DARIAH MREŽA i uvjerena sam da ćemo od koordinatorice čuti koje se to aktivnosti trenutno realiziraju na izgradnji ove mreže u BiH", dodala je ministrica.

Posebice važan aspekt skupa svakako jeste i onaj koji se odnosi na preporuke UNESCO-a, ali i relevantnih konvencija koje se odnose na zaštitu i promoviranje kulturnog nasljeđa.

Na kraju obraćanja ministrica Gudeljević je podsjetila na riječi, američkog povjesničara Arhura Schlesingera: "Prvi korak prema uništenju jednoga naroda jest brisanje njegova pamćenja. Uništi mu knjige, kulturu i povijest i onda nađi nekoga da napiše nove knjige, proizvede novu kulturu, izmisli novu povijest. Ta će nacija brzo početi zaboravljati što jest i što je bila".

"Vi, mi, svi zajedno, smo tu da ne dozvolimo uništenje kulture našeg naroda", podvukla je ministrica Gudeljević, priopćeno je iz resornoga ministarstva.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Povećana energetske učinkovitosti zgrade Područne škole Rasno

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo