Stranačke aktivnosti     | 29.10.2021. 15:34 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

MIRSAD HADŽIKADIĆ: SDA, SDP i DF SE DOGOVORILI: GRAĐANI NE TREBA DA BIRAJU.

Mediji su javili da su se čelnici SDA, SDP i DF stranaka dogovorili da se predloži vraćanje Aprilskom paketu, u smislu izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Po tom prijedlogu ukida se tročlano predsjedništvo, a umjesto njega, bira se jedan predsjednik i dva potpredsjednika.

Ko bira? Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Parlamentarci, ne narod. Ti parlamentarci koje biraju birački odbori, sastavljeni od predstavnika istih tih stranaka. Uz to, smanjuju se ingerencije predsjednika države, pa ih dajemo Vijeću ministara. Faktički, predsjednik nam i ne treba.

Ovakvo razmišljanje pokazuje da mi i dalje imamo sljedeći princip kada dođemo do problema: problem se ne rješava, nego se ukida stvar koja se trebala riješiti.

Ja jesam za jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Ili tri potpredsjednika (ima i kategorija Ostalih, sjećate se?). Ali zašto ih ne bi mogli birati građani direktno?

Zašto mora predsjednik, koji je simbol suvereniteta i predstavlja državu u svijetu, imati manje ovlasti nego danas, samo zato što nemamo povjerenja jedni u druge?

Zašto oduzimamo i najmanju mogućnost demokratije, samo zato što danas živimo u trostrukoj autokratiji?

Kakvi smo mi to ljudi?

Razmišlja li iko o budućnosti?

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom