Svijet     | 29.10.2021. 14:53 |

Savjetnik Suu Kyi osuđen na 20 godina zatvora

FENA Internet

NAIPIYDAW, 29. oktobra (FENA) - Win Htein, visoki savjetnik mijanmarske svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi, osuđen je u petak na 20 godina zatvora pod optužbom za izdaju, javili su mediji i jedna od članica porodice.

Win Htein (79) lojalni je sveznik Suu Kyi i dugogodišnji politički zatvorenik tokom višedecenijske kampanje na okončanju vojne vladavine.

Uhapšen je nakon vojnog udara 1. februara koji je izazvao nemire u Mijanmaru i okončao deceniju provizorne demokratske vladavine.

Win Hteinova kćerka, Chit Suu Win Htein, navodi u poruci Reutersu: “Ovo smo i očekivali. To nije iznenađenje, ali to je potez za zgražanje, izreći takvu kaznu. Počinioci te nepravde morat će odgovorati i naroid će ih smatrati odgovornim. Mi ćemo pobijediti!”

Suu Kyi, koja je također na suđenju, optužena je za niz krivičnih djela, među kojima su kršenje pravila za suzbijanje pandemije koronavirusa, primanje mita u gotovom novcu i u zlatu, podsticanje na javne nemire, kao i kršenje Akta o državnoj tajni.

U svom prvom pojavljivanju u sudnici u utorak, ona je negirala optužbu za podsticanje na nemire kada je njena stranka objavila pismo u februaru u kome se pozivaju međunarodne organizacije da ne sarađuju s vladajućon vojnom huntom.

Mijanmarski državni mediji nisu javljali o razvoju situacije u višestrukim pravnim postupcima protiv Suu Kyi, a jedini izvor informacija s njenog suđenja – njen advokat Khin Maung Zaw – dobio je naređenje od vojske da ne smije dijeliti informacije, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Uhapšen S. A. zbog 15 teških krađa na području Tuzle i Srebrenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo