Bosna i Hercegovina     | 29.10.2021. 14:34 |

Goražde: Odata počast poginulim pripadnicima interventnog voda 31. DUB

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. oktobra (FENA) -  U organizaciji Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas je u Goraždu obilježena 29. godišnjica pogibije istinskih heroja odbrane ovog dijela BiH.

Na lokalitetu  Donje Lijeske kod Višegrada 29. oktobra 1992. godine poginuli su Hasan Bešo, Zaim Iković, Enes Bezdrob i Bekto Gacka, pripadnici interventnog voda 31. Drinske udarne brigade (DUB). Njihovi nekadašnji saborci i prijatelji danas su im odali dužnu počast, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom mezarju Kolijevke.

Iz Udruženja veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK-a, podsjetili su da je riječ je o istinskim herojima koji su među prvima stali u odbranu ovih prostora jer je interventni vod čiji su bili dio nosio aktivnosti odbrane u početku rata, od goraždanskog do fočanskog i rogatičkog ratišta.

“To je jedinstven primjer tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata da su svi poginuli izvlačeći jedan drugog.  Jedan je poginuo, a u pokušaju da ga izvuku, ginu i drugi, treći i četvrti, što je bila zaista velika tragedija u to vrijeme jer je rahmetli Bekto bio komandir izviđačko-interventnog voda a Bezdrob njegov zamjenik i oni su bili nosioci aktivnosti 31. DUB. Izgubili smo četiri velika borca i dobra momka i godišnjice njihove pogibije obilježavamo svake godine” - ističe predsjednik Udruženja veterata rata, zelenih beretki i Patriotske lige, ratni komandant 31 DUB Abduselam Sijerčić Pelam.

Za doprinos u odbrani ovih prostora od agresije 1995. godine Bekto Gacka i Enes Bezdrob posthumno su odlikovani najvišim ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'