Bosna i Hercegovina     | 29.10.2021. 13:36 |

Lideri opozicije upoznati s prijedlozima izmjena Izbornog zakona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Lideri opozicije u Federaciji BiH su danas prvi put imali priliku da čuju konkretne prijedloge za izmjene Izbornog zakona u BiH, izjavio je nakon sastanka opozicije u Federaciji Bosne i Hercegovine s izaslanicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Angelinom Eichhorst i Matthewom Palmerom, lider SDP-a Nermin Nikšić.
 
- Odmah da kažem da na stolu nije nikakvo rješenje, ali se pričalo o tome da se izjasnimo jesmo li spremni biti dio priče kako bi se riješila tri važna pitanja. Mi smo se o tome svakako izjašnjavali... Naravno da smo spremni učestvovati u razgovorima da bismo došli do rješenja, mada i mi među nama imamo različite prijedloge - rekao je Nikšić.

Naveo je da razgovori s međunarodnom zajednicom i SDA i HDZ-om idu u smjeru direktnog izbora i ukidanja etničkog prefiksa.

- Na stolu je direktan izbor članova Predsjedništva i ukidanje etničkog prefiksa članova Predsjedništva BiH, kao i kod izbora delegata državnog Doma naroda Parlamenta - rekao je.

Naglašava da SDP ne može podržati dvije izborne jedinice (Čovićev prijedlog), ali da će se izjasniti o svim prijedlozima koji budu na stolu.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da su današnji pregovori bili veoma otvoreni i da su svi rekli šta misle.

 - Jasno, treba reći da je otpao indirektan izbor članova Predsjedništva i da se radi na nekim idejama gdje bi se brisali etnički prefiksi - rekao je Radončić.

Dodao je da je odgovornost opozicije da pomogne da dođe do rješenja i da to ne koristi u neku vrstu predizborne kampanje.

Govoreći o kritikama koje su se u javnosti čule na račun američkog izaslanika Matthewa Palmera, rekao je da je Palmer "dobronamjerni medijator koji ne favorizira nijednu stranu".

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je istakao da su moguće izmjene Izbornog zakona prema kojima bi se moglo desiti da npr. Željko Komšić i Dragan Čović budu izabrani za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
 
Ovo je izjavio nakon današnjeg razgovora s međunarodnim zvaničnicima u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona. Ukazao je zašto smatra da je važno mišljenje opozicionih stranaka, među kojima je i NiP.

- Situacija je atipična, ali radit se mora. Čini se da su razgovori dinamizirani. U eventualnim dijelovima izmjene Ustava mora učestvovati opozicija -  ocijenio je Konaković.

Prema njegovim riječima, iz izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ne može se ništa saznati, jer svakih 15 dana mijenja mišljenje.

Ponovio je da opozicija, kako je izjavio, bezrezervno podržava brisanje etničkog prefiksa i da u tome opozicija treba učestvovati.

Kao nemoguće je istakao to da se u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj na različite načine biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tj. da su asimetrična rješenja nemoguća.

- Možda ima nekih pomaka, iskristalisano je šta je nemoguće, a čini se da su asimetrična rješenja nerealna. To je moj lični dojam. U međunarodnoj zajednici su vješti pregovarači, posebno Matthew Palmer.  Bliže se konceptu direktnog izbora članova Predsjedništva - potcrtao je Konaković.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Trivić: Narodni front neće podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta