Ekonomija     | 29.10.2021. 08:42 |

INZ-Dobra farmska praksa u mljekarstvu, edukacija u ZDK

FENA Saopćenje

ZENICA, 29. oktobra (FENA) - Veterinarski zavod Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica okupio je proizvođače sirovog mlijeka, odnosno vlasnike ili držaoce muznih krava i druge zainteresovane na području Zeničko-dobojskog kantona, na edukaciji u Visokom, Maglaju i Zenici.

Sudionici skupova u ta tri grada slušali su predavanja iz oblasti mljekarstva i to "Biosigurnosne mjere na farmama muznih krava", "Ishrana muznih krava" i "Tehnološka budućnost stočarstva i mljekarstva".

Predavači su bili Rusmir Goletić iz Veterinarskog zavoda INZ Zenica, prof.dr. Ćazim Crnkić sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo i Jasmin Avdić, specijalist za prehrambenu industriju i sigurnost hrane u sarajevskoj kompaniji Milkprocessing.

- Sudionici su dobiti relevantne informacije vezane za oblast mljekarstva i proizvodnje sirovog mlijeka, u smislu dobre higijenske prakse držanja životinja na farmi, higijene muže, higijene držanja i hlađenja sirovog mlijeka, ljetne i zimske ishrane muznih krava, upotrebi dodataka u ishrani muznih krava, kao i o primjeni modernih tehnologija u stočarstvu - ističe Rusmir Goletić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Organizatori su zadovoljni zainteresiranošću za prezentirane teme, a nakon prezentacija uslijedile su kvalitetne diskusije o mogućnostima unapređenja proizvodnje na farmama muznih krava.

- Edukacija je dio projekta 'Dobra farmska praksa u mljekarstvu (Mljekarstvo u ZDK)', koji finansira Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu tog kantona, a skupovi su planirani i za ostale gradove i općine ZDK - saopćio je Pres Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana