Stranačke aktivnosti     | 28.10.2021. 16:35 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Kovačević: Dodik vozi svoj posljednji krug na Palama


Milorad Dodik koji je u svom političkom diskursu iznosio salve uvreda na Pale, Paljane i ljude koji su stvarali Republiku Srpsku i njene institucije nazivajući ih ratnim zločincima, sada bi da Pale koristi za promociju lažnog patriotizma, poručio je Miodrag Kovačević, član Glavnog odbora SDS.

On je kazao da je Dodik na Palama mnogo puta do sada činio stvari od kojih kasnije odustajao, i istakao da će, sudeći prema ranijim iskustvima, tako proći i odluke koje će danas na Palama donijeti Glavni odbor SNSD.

“Prvo je pred izbore 2014. godine Dodik pompezno postavio tablu sa imenom dr Radovana Karadžića na Studentski dom u Palama pa ju je poslije skinuo. Zatim je 2016. godine na Palama proslavio lažni referendum o Danu Republike Srpske pa ga poslije poništio. Danas 28. oktobra 2021. godine Dodik organizuje Glavni odbor SNSD-a na kojem bi trebalo da se donesu odluke koje bi svi Srbi voljeli da čuju. A kako će te odluke biti sprovedene više nego jasno nam govore ranija iskustva“, poručio je Kovačević.

On kaže da se gledajući sa ove vremenske distance na sva ova dešavanja može zaključiti da je Dodik jednino bio iskren prije nekoliko dana kada je rekao da Palama treba oduzeti Jahorinu, jer rukovodstvo opštine Pale nema mentalni kapacitet za rukovođenje svojim resursima.

Kovačević je podsjetio da se pojava Milorada Dodika na političkoj sceni direktno odrazila na Pale i Paljane.

„Možemo reći da je to bio sudbonosni trenutak za u to doba prestonicu Republike Srpske. Svi se sjećamo 1998. godine kada je Milorad Dodik da bi se dokazao i dodvorio stranim mentorima, donio odluku o preseljenju institucija Republike Srpske u Banjaluku. Bio je to period kada je Dodik je u svom političkom diskursu iznosio salve uvreda na Pale, Paljane i ljude koji su stvarali Republiku Srpsku“, naglasio je Kovačević.

On kaže da su učeni ljudi sa idejama i vizijama iz redova Srpske demokratske stranke napravili od paljanske varošice početkom 90-tih godina prestonicu Republike Srpske, u to vrijeme jednine srpske države sa ove strane Drine.

„Rađanje Republike Srpske i njenih institucija u Palama nije bio nimalo lak zadatak, no tadašnji prvaci i neimari su se vodili onom kneza Lazara da nije bitno kolika sila prijeti već kolika se svetinja brani. Niko tada nije ni slutio da će jednog dana onaj koji je za to vrijeme švercovao danas biti veći katolik od pape“, kaže Kovačević..

U međuvremenu, dodaje on, Palama i Paljanima ostalo je da časno i uzdignuta čela nose pijemont srpstva i ponosno ističu da su građani mjesta na kojem je rođena Republika Srpska.

„Pale i njeni stanovnici su to činili trpeći pritom nepravedne odluke premijera koji je došao na tenkovima NATO pakta na vlast, američke sankcije, prebijanje sveštenih lica od strane SFOR-a i tako dalje i tako bliže“, istakao je Kovačević.

On podsjeća da je vremenom, kako je vjetar duvao i politička orijentacija Milorada Dodika mijenjala.

„Za kratko vrijeme se preorijentisao od socijaldemokrate u nacionalautokratu. Osim toga, pritisnut činjenicom da je kroz 15 godina vladavine opljačkao svoj narod, da više nema šta da ponudi, da sve više gubi podršku pogotovo u zapadnom dijelu Republike Srpske Dodik se odjednom malo sjetio i istoka“, kaže Kovačević.

On navodi da se Dodik sada sjetio Pala od kojih je počeo da pravi živi štit i koristi ih za promociju lažnog patriotizma.

„Bilo kako bilo, istorija nas uči da način dolaska određuje i način odlaska s vlasti, pa stoga možemo zaključiti da Dodik vozi svoj posljednji krug u Palama, poslije kojeg će završiti kako su i završile njegove ‘patriotske ’ ideje“, poručio je Kovačević.


Sektor za
politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDS

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu