Svijet     | 28.10.2021. 16:49 |

NIS - Kim Jong Un smršao dvadestak kilograma

FENA Internet

SEUL, 28, oktobra (FENA) – Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nedavno je uzgubio dvadesetak kilograma, ali još djeluje zdravo i pokušava ojačati lojalnost javnosti prema njemu uprkos pogoršanju ekonomske situacije u zemlji, poručila je u četvrtak južnokorejska obavještajna služba poslanicima te zemlje.

Nacionalna obavještajna služba (NIS) objavila je tu procjenu na parlamentarnom brifingu iza zatvorenih vrata, navodeći da je koristila tehnike vještačke inteligencije, analizu Kimovog snimka super-rezolucije i ostale metode kako bi istražila Kimovo stanje, saopćila su dvojica poslanika koji su prisustvovali sjednici.

Kimovo zdravstveno stanje u središtu je međunarodne pažnje jer se on pojavljivao primjetno mršaviji na fotografijama i snimcima državnih medija.

Kim (37) nije javno objavio nasljednika, a neki eksperti tvrde da bi iznenadno pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja moglo izazvati haos u siromašnoj zemlji s nuklearnim arsenalom.

Uprkos mršavijem izgledu, dugogodišnji posmatrači prilika u Sjevernoj Koreji tvrde da Kim nema očiglednih zdravstvenih problema, i gubitak tjelesne težine vjerovatno je rezultat njegovih napora da poboljša svoje fiziičko stanje.

Naglašavaju da je on nastavio s redovnim pojavljivanjima u javnosti i da nikakvi neuobičajeni detalji nisu uočeni na snimcima.

Nakon desetak godina na vlasti, Kim se bori da prevaziđe, kako izgleda, najteži period svoje vladavine zbog teških ekonomskih problema pogoršanih pandemijom koronavirusa.

Poslanik Kim Byung-kee izjavio je da je NIS poručio na parlamentarnoj sjednici da je Kimova tjelesna težina pala s oko 140 na 120 kilograma. NIS je prethodno saopćio da je Kim visok otprilike 170 centimetara.

Agencija je saopćila da je Kim učestvovao u javnim aktivnostima 70 dana u ovoj godini, što je povećanje od 45 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Poslanik je također saopćio kako je NIS ustanovio da su fotografije njegovog pokojnih oca i djeda – koji su vladali Sjevernom Korejom prije njega - uklonjene iz konferencijske dvorane Radničke partije, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nazvao nestašice osnovnih potrepština 'ozbiljnim političkim pitanjem'

Sjeverna Koreja još drži u tajnosti rođendan Kim Jong Una

Kim Jong Un uputio saučešće čelnicima Japana i Irana

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana