Kultura     | 28.10.2021. 16:32 |

Promocija knjige 'Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u RH'

FENA Saopćenje

 

ZAGREB/SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u subotu organizira promociju knjige “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj”, autora Filipa Škiljana. 

Knjiga u kojoj se prvi put u Hrvatskoj temeljito obrađuje tema Bošnjaka branitelja sastoji se od nekoliko poglavlja koja se odnose na intervjue  s pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine koji su sudjelovali u Domovinskom ratu ili su na neki drugi način pomagali obranu, te su uz arhivske spise i novinske članke uzeti iskazi sudionika Domovinskog rata i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području cijele Hrvatske.

Pored podataka o sudjelovanju Bošnjaka u obrani Hrvatske, autor knjige u kratkim crtama prati vrijeme i okolnosti naseljavanja Bošnjaka u Hrvatsku te donosi podatke o broju Bošnjaka u povijesnim razdobljima u Hrvatskoj.

Bošnjaci u Hrvatskoj čine jednu od 22 nacionalne manjine. Njihova prisutnost na hrvatskom teritoriju vidljiva je preko jednog stoljeća, a kontakti stanovnika današnjeg hrvatskog teritorija s islamom traju već dugi niz stoljeća. Bošnjaci su svojom prisutnošću u svim segmentima kulturnog, društvenog, znanstvenog, sportskog i drugih vidova života utkani u hrvatsku svakodnevicu. Stoga je njihova uloga i njihov značaj u Domovinskom ratu neupitan.

Bošnjačka nacionalna manjina je uz većinski hrvatski narod u najvećem broju sudjelovala u borbi za hrvatsku slobodu a broj od preko 1.180 poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu ukazuje na golemi udio ove nacionalne manjine u obrani zemlje, saopćeno je iz Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'