Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 14:39 |

Zakon o kontroli duhana je vitalni ekonomski i zdravstveni interes

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - U okviru kampanje "Zdravlje je Zakon" širom Bosne i Hercegovine postavljeni su billboardi koji upozoravaju na urgentnost usvajanja zakona o kontroli duhana, ukazujući na vitalne zdravstvene i ekonomske interese građana.

Billboard instalacije postavljene su u: Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Banjaluci i Goraždu.

Kampanja se provodi u okviru projekta “Podrška usvajanju novih zakona o kontroli duhana u BiH” koji podržava Vlada Švicarske a implementira nevladina organizacija PROI.

Novi zakoni o kontroli duhana doprinijeti će smanjenju prevalence pušenja, što će rezultirati manjim zdravstvenim troškovima i smanjenju ogromnih budžetskih rashoda. Usvajanje ovih zakona značilo bi zaštitu vitalnog zdravstvenog i ekonomskog interesa građana Bosne i Hercegovine, što donosioci odluka trebaju postaviti u red svojih prioriteta, saopćio je PROI.

U Bosni i Hercegovini čak 9.000 ljudi godišnje umre od posljedica pušenja, kako aktivnih tako i pasivnih pušača.

Prema statističkim podacima, pet vodećih uzroka smrtnosti odraslog stanovništva u BiH su akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna hipertenzija, maligna neoplazma bronha i pluća, te hronična oboljenja srca. Rizici oboljenja od nabrojanih bolesti se povećavaju uslijed aktivnog i pasivnog pušenja. Prema procjenama ekonomskih eksperata, samo u Federaciji BiH na posljedice konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda godišnje se troši čak dvije milijarde konvertibilnih maraka.

Na troškove liječenja malignih i kardiovaskularnih oboljenja izdvaja se više od 35 miliona KM, dok se ostali troškovi odnose na izgubljenu produktivnost i izgubljene javne prihode od oporezivanja duhanskih proizvoda, te troškove domaćinstava.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je 26. maja 2021. godine, usvojio Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Da bi zakon bio u konačnici usvojen mora proći glasanje i dobiti podršku delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nacrt sličnog zakona u Republici Srpskoj 2018. godine je povučen iz skupštinske procedure i nakon toga više nije bio razmatran.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo