Svijet     | 28.10.2021. 14:26 |

Indonezija s oprezom planira putovanja tokom Božića i Nove godine

FENA Internet

JAKARTA, 28. oktobra (FENA) - Indonežani oprezno gledaju prema sezoni prazničnih putovanja, zabrinuti za turističku potrošnju koja je od ključne važnosti, ali su zabrinuti da bi veliki broj posjetitelja mogao značiti i širenje zaraze koronavirusa u trenutku kada se čini da se situacija s pandemijom poboljšava u ovoj zemlji. 

Nakon što je u julu i augustu bilježen porast stope zaraze i smrtnosti, dužnosnici su ove sedmice rekli da se drže planova za dopuštanje putovanja uz određena ograničenja. Očekuju gotovo 20 miliona ljudi na odmoru na popularnim otocima Java i Bali.

Narod arhipelaga s četvrtim najvećim brojem stanovnika u svijetu zabilježio je poboljšanja kad je u pitanju suzbijanje širenje infekcije za razliku od razornih mjeseci sredinom godine.

Nakon što je najavila da će putovanja do kraja godine biti dopuštena, vlada je u srijedu otkazala javno slavlje za Badnje veče  u pokušaju da donekle obeshrabri odlazak na godišnji odmor.

Predsjednik Joko Widodo također je pozvao regionalne dužnosnike da upravljaju i regulišu putovanja i okupljanja kako bi se smanjile gužve, prenosi AP.

- Nadamo se da ćemo moći dobro organizovati praznovanje  Božića i Nove godine, jer se gotovo svi epidemiolozi boje da bi ono što bi izazvalo treći val moglo biti tokom tih praznika – saopćili su iz vlade.

Otkazivanje praznovanja za Badnje veče, 24. decembra, izazvalo je negodovanje kršćanske manjine u pretežno muslimanskoj naciji, naglašavajući izazov usklađivanja sigurnosnih ograničenja s individualnim slobodama.

Indonezija je prijavila gotovo 4,25 miliona slučajeva zaraze koronavirusom i više od 143.000 umrlih od COVID-19 od ukupne populacije od 270 miliona ljudi. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Turistička zajednica Kantona Sarajevo nastavlja s ukrašavanjem grada

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana