Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 13:17 |

Čović: Osigurati legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je na druženju s novinarima u Sarajevu kazao da je politička situacija u BiH, ali ne samo politička, vrlo zahtjevna, puna iskušenja i potrebe pravih i pravodobnih reakcija.

- Neki će kazati kriza koju nismo imali od Dejtona. Ja sam je oslikao da danas imamo jednu punu krizu nefunkcioniranja izvršne, zakonodavne, ali i pravosudne vlasti u BiH i to se može na različite načine komentirati - naveo je Čović.

Istaknuo je kako ne vidi nadomjestak za razgovore, te da je "bolje razgovarati nego se baviti zveckanjem oružjem“.

Naša odgovornost je, kazao je on, prije svega "da tražimo politička rješenja i da ih moramo naći, kao što sam siguran da BiH ima samo jedan put, a to je evropski put".

Napomenuo je da je s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem imao radni ručak prije nekih sedam-osam dana, te da je moguće da će danas i sutra imati stranačke sastanke. Također je i s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom dogovorio stranačke sastake ovih dana.

- Da pokušamo usaglašavati između sebe ono što može biti iskorak, a ne da se povučemo u tri strane i onda sa tri strane djelujemo prema nekome ko nam pokušava pomoći. Želimo napraviti afirmativan ambijent, pozitivnu atmosferu, a uz to sve, riješiti problem – naveo je Čović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, napomenuo je da su ponudili do sada šest ili sedam različitih rješenja, kao kompromisnih i da ni jedno nije ponuđeno reda radi.

- Tražio sam samo minimum, da osiguramo da imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH, tamo gdje to Ustav traži. Ništa više od toga - kazao je Čović.

Dodao je da su ostavili toliko široko polje za dogovor, ali „ne može se pregovarati oko toga hoćete li vi birati hrvatskog člana Predsjedništva ili neko drugi“.

Što se tiče predstavljanja konstitutivnih naroda, kazao je da je konstitutivnost natkrovljujuća ustavna kategorija i to ne treba nikada potcijeniti.

Po njegovim riječima, dok imamo Ustav kakav imamo, "ustavno domoljublje je mjera za mene“.

- Imamo svoj Ustav i idemo ga poštivati, imamo svoje zakonodavstvo i idemo ga poštivati. Ako želimo neki bolji zakon, neki bolju Ustav, onda opet trebamo naći zajednički dogovor o tome. Zna se gdje se donose odluke o tome, u Parlamentarnoj skupštini BiH - smatra Čović.

Ističe da treba osigurati legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH, jer to Ustav traži, "i ništa više od toga“.

Na pitanje da li idu "u paketu Dom naroda i Predsjedništvo BiH“, odgovorio je da je to cjelina i ako neko pokušava danas govoriti da ćemo riješiti Predsjedništvo, a ostavit ćemo Dom naroda za neko drugo vrijeme, za koje drugo vrijeme“.

- U šestom mjesecu prošle godine smo se u Mostaru dogovorili kako ćemo to uraditi, vrlo jasno, precizno. Tamo piše stavka legitimno predstavljanje u Domu naroda, u Predsjedništvu BiH, jer to traži Ustav BiH. To su povezane stvari, ne možete ih razdvojiti na bilo koji način - smatra Čović.  

Po meni je, navodi on, to cjelina i "u toj cjelini to je toliko malo što se traži da hrvatski narod može birati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH“.

- Ne može se kazati da smo završili nešto oko Izbornog zakona, ako nismo uradili i jedno i drugo - mišljenja je Čović.  

Kaže da je uvjeren da će naći konsenzus u vezi s tim, dodajući da „nas tek čekaju ozbiljni zadaci na priključenju EU“. Morat ćemo, ističe on, napraviti ozbiljne reforme.  

Čović je, upitan o OHR-u i eventualnom korištenu bonskih ovlaštenja visokog predstavnika, kazao „da je bilo sreće, OHR bi davno otišao iz BiH“.

- Koliko smo mi nesposobni, toliko mu život produžavamo - smatra on.

Naveo je kako misli da nikakve bonske ovlasti Christian Schmidt nikada neće koristiti.

- Ima ih, to je dobar instrument za poslati poruku nekome koje je u stanju ići možda i neki korak dalje i dalje u smislu razgradnje države ili udara na Ustav BiH. Ali isto tako sam nedavno vrlo jasno kazao, kakve koristi može donijeti neka sankcija ovdje - naveo je Čović.

Dragan Čović je "Druženje uz kavu" s novinarima organizirao povodom preuzimanja funkcije predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, na koju stupa od danas.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6650/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1o7xhTXOn4GPeqEhdCdQQloofk2dzU9iL?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana