Svijet     | 28.10.2021. 12:39 |

Iran poziva IAEA-u da zaustavi otkrivanje povjerljivih informacija

FENA Internet

TEHERAN, 28. oktobra (FENA) – Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) mora prestati otkrivati ​​iranske tajne informacije i povjerljiva pisma, objavio je visoki iranski dužnosnik.

Objavljivanje iranskih povjerljivih informacija pretvorilo se u rutinu u IAEA-i, rekao je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) Behrouz Kamalvandi u intervjuu u srijedu.

Taj bi potez trebao biti zaustavljen što je prije moguće, osim ako Iran ne preispita svoju interakciju s IAEA-om, istaknuo je glasnogovornik dodajući da će se aktivnosti iz Sporazuma o zaštitnim mjerama nastaviti, prenosi IRNA.

-Objavljivanje iranskih tajnih informacija u IAEA-i je potez koji se pod uticajem određenih zemalja radi u određene svrhe.I psihološki rat dio je tih ciljeva- naglasio je Kamalvandi.

Islamska Republika Iran je ponovo protestirala protiv toga.

Prema Statutu IAEA-e, povjerljive informacije ne bi trebale biti otkrivene.

"U obavljanju svojih dužnosti, glavni direktor i osoblje ne smiju tražiti niti primati upute iz bilo kojeg izvora izvan Agencije. Oni će se suzdržati od bilo kakvih radnji koje bi se mogle odraziti na njihov položaj kao dužnosnika Agencije. Agenciji neće odati nikakvu industrijsku tajnu ili druge povjerljive podatke za koje su doznali zbog svojih službenih dužnosti za Agenciju. Svaki član (IAEA-e) obavezuje se poštovati ​​međunarodni karakter odgovornosti glavnog direktora i osoblja i neće nastojati uticati na njih u obavljanju njihovih dužnosti", citira iranska državna novinska agencija član Statuta IAEA-e.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta