Kultura     | 28.10.2021. 12:06 |

Panov: Matvejević je most između znanosti i književnosti

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Zaista sam zatečen književnom nagradom Predrag Matvejević i  sad kada ga se  ponovo prisjećamo jednostavno mogu da kažem samo jedno veliko hvala što je žiri uime Manjinskog društva pisaca Hrvatske, Matvejevićeva kći – Suzana Matvejević i već kultni portal Radio gornji grad, bar na tren upisali moje ime do njegovog - kazao je za Fenu makedonski pjesnik Borče Panov, prvi laureat novopokrenute književne nagrade "Predrag Matvejević".

Nagradu "Predrag Matvejević" Panov je osvojio za zbirku poezije "Brijanje balona",u prijevodu  Duška Novakovića. Izvan konkurencije dobitnik je italijanski pisac Erri De Luca za životno djelo i knjigu "Potkožne tetovaže" u prijevodu Tvrtka Klarića

Govoreći o značaju ove nagrade ,uz sjećanja na Predraga Matvejevića,  Panov je kazao da ga je  oduvijek doživljavao kao most između znanosti i književnosti.

- U tom kontekstu, za mene je  najvažnije da je taj most sazdan od  meditacije i istraživanja. To je most srca i racia preko koga prolazi sva ta humanost  i razumijevanje koji nam toliko fale danas. To je most preko kojega prolaze svi morski talasi i sve oseke i plime u ritmu izrečenog i neizrečnog. I konačno to je most sazdan od mirisa maslina koje rastu i šire miris duše i u našim gradinama. Eto baš zbog toga sam srećan što sam prvi nositelj ove velike književne nagrade jer je to nagrada jedne velike duše koja se zove Predrag Matvejević - kazao je Panov u razgovoru za Fenu.

 Makedonski književnik Borče Panov podsjeća da je  Matvejević bio član i makedonske  Akademije nauka i umjetnosti, te veliki prijatelj makedonske književnosti i kulture. Bio je prijatelj Makedonskog lektorata i aktivni sudionik u njegovom formiranju na Univerzitetu La Sapienza u Rimu.

O laureatu je odlučivao žiri u kojemu su bili Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić, a svečana dodjela održat će se 7. novembra  u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović.

Novu književnu nagrada "Predrag Matvejević" u čast velikom književniku i intelektualcu, osnovali su Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj.

Nagrada "Predrag Matvejevć"  u budućnosti  bi se dodjeljivala 7. oktobra na dan rođenja Predraga Matvejevića za knjige izdate u posljednje tri godine na području "regije" (bivše Jugoslavije), izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U užem izboru za nagradu 'Predrag Matvejević' dvanaest knjiga

Nezirović: Svoje svjetonazore izgradio sam i na onome što je Matvejević za života govorio i pisao

Konkurs za književnu nagradu Predrag Matvejević

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!