Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 11:28 |

Stanovnici Bijelog Brijega podsjećaju na problem nelegalne gradnje

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. listopada (FENA) - Stanovnici mostarskog naselja Bijeli brijeg, okupljeni oko građanske inicijative "STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu" uputili su u četvrtak pismo vijećnicima Gradskog vijeća Mostara kako bi ih podsjetili na problem nelegalne gradnje u Mostaru.

Aktivisti podsjećaju kako su i prije šest mjeseci uputili pismo u kojem su izložili konkretan problem nelegalno izgrađene zgrade u naselju Bijeli brijeg, a da se danas obraćaju kako bi rekli vijećnicima da nisu ispunili njihova očekivanja po pitanju rješenja problema.

"Niste prihvatili naš zahtjev da se izvrši revidiranje postojećeg Prostornog plana, a uputili smo ga zato što znamo da izrada Prostornog plana iziskuje dosta vremena. Koliko vidimo, vjerojatno nećete stići taj novi Prostorni plan niti usvojiti do kraja ove godine čime ste se obvezali godišnjim Programom rada Gradskog vijeća za 2021.godinu", navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu.

Govoreći o konkretnom slučaju gradnje na Bijelom brijegu, aktivisti su naveli da je u međuvremenu investitor sam uklonio dio započetog šestog kata na ionako nelegalno izgrađenoj zgradi, a da nije dobio građevinsku dozvolu za gradnju nove zgrade u njezinom susjedstvu.

"Oboje ukazuje na to da su naše sumnje u neregularnosti opravdane i utemeljene na činjenicama tako da, uvjereni u nelegalnu gradnju u našem konkretnom slučaju, i dalje inzistiramo na pozivanje na odgovornost svih onih koji su svojim potpisima i zlouporabom ovlaštenja i položaja doprinijeli tomu da naš grad postane loše mjesto za življenje, a sve zbog pogodovanja pojedincima i vlastitog interesa", navodi se u pismu.

S ciljem da se istraži i utvrdi činjenično stanje iz Inicijative građana navode kako su pokrenuli i kaznene prijave zbog izdavanja ilegalnih dozvola protiv odgovornih osoba.

"Nakon toga, iz Federalne uprave policije su nas obavijestili da policijski službenici Federalne uprave policije postupaju po zahtjevu Županijskog tužiteljstva HNŽ – Mostar, zbog sumnje u izvršenje kaznenih djela prilikom izgradnje stambeno-poslovnog objekta Bijeli brijeg - Mostar. Nakon pribavljanja potrebne dokumentacije saslušan je veći broj osoba u svojstvu svjedoka, o čemu je obaviješteno i tužiteljstvo", navodi se u pismu.

Iz spomenute inicijative pitaju gradske vijećnike hoće li se ozbiljno pozabaviti ovim problemom ili će svojim glasom doprinijeti da se sve do sada nelegalno legalizira i život nastavi dalje kao da kršenja i zlouporaba nije ni bilo?

U otvorenom se pismu dodaje kako od vijećnika ne očekuju odgovor u pisanom obliku već konkretne poteze koji će na koncu rezultirati novim Prostornim planom po mjeri svih građana Mostara.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarci pozdravili podizanje optužnice zbog nelegalne gradnje

Marić pisao Schmidtu i pozvao ga da nametne Izmjene Statuta Grada Mostara

Peleg pozvala NS BiH da reagira i zauzme stav protiv antisemitskog uznemiravanja na stadionima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana