Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 18:55 |

Kakanj - U selu Lučići obavljen ukop Zejnila Kadrića Zenge

FENA Saopćenje

KAKANJ, 27. oktobra (FENA) - Na mezarju u kakanjskom selu Lučići danas je klanjana dženaza i obavljen ukop heroja Zejnila Kadrića Zenge.

Dženazi je prisustvovao veliki broj ljudi, a odlukom načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića osiguran je i besplatan prijevoz autobusima iz Kaknja.

Legenda o heroju Zengi rođena je jednog ratnog dana na planini Vlašić kada je on u jednom snažnom napadu neprijatelja ostao sam na liniji odbrane koju je nadljudskim naporima uspio odbraniti.

Odlučno i hrabro je pucao pružajući otpor i nije ustuknuo ni milimetra nazad, premda je sva neprijateljska vatra bila usmjerena na njega. Stotine metaka su fijukale oko njegove glave i taj dramatični trenutak će poslije odrediti i njegov život u kojem je praktikovao hodati kilometrima uz saobraćajnice centralnog područja Bosne i svirati frulu.

"U ovih nepunih godinu dana na mjestu načelnika moje misli i moja ljudska, bratska i patriotska osjećanja su zaista bila uz heroja Zengu. Nastojao sam da Zenga osjeti brigu zajednice za njega i da mu barem malo vratimo za ono što je on učinio za nas. S neizmjernom tugom sam primio vijest o njegovoj smrti.

Volio je hodati i svirati frulu. Njegovi koraci nisu bili obični. Bili su posebni jer je na svakom svom putu hodočastio svojoj Bosni koju je volio i za koju se borio. I njegova frula je bila najljepši zvuk o našoj Bosni. Pamtit ćemo ga s posebnom ljubavlju i poštovanjem", napisao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević, saopćeno je iz Press službe Općine Kakanj.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Klanjana dženaza za četiri žrtve zločina u Zvorniku

U četvrtak 25. kolektivna dženaza za žrtve zločina u Zvorniku

U svim džamijama u BiH sutra dženaza u odsustvu za nastradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo