Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 17:41 |

Bandić u BPK: Ojačati funkcionalna znanja učenika u svih deset kantona

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. oktobra (FENA) - Predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas su boravili u posjeti ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Tokom sastanka s resornom ministricom Biljanom Begović i njenim saradnicima razgovarano je o unaprjeđenju odgojno – obrazovnog procesa s posebnim akcentom na rad sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju.

Ministrica Begović podsjetila je da na području tog kantona već postoji odjeljenje za djecu s poteškoćama u razvoju koje egzistira u sklopu Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ koje pohađaju djeca različitog uzrasta.

- Sedam učenika trenutno pohađa nastavu u odjeljenju za djecu s posebnim potrebama i zadovoljna sam načinom rada defektologa koji radi sa njima, ali još je mnogo djece koja pohađaju inkluzivnu nastavu u odjeljenjima, gdje su evidentni problemi, jer ta djeca ne mogu da prate nastavu, što trenutno čine uz pomoć asistenata. To je često nedovoljno, a današnji sastanak je prilika da sagledamo mogućnosti kako bismo educirali nastavni kadar te podigli svijest roditelja na što veći nivo  - istakla je ministrica Begović.

Pomoćnica Federalnog ministra obazovanja i nauke Nadija Bandić naglasila je da, u skladu s koordinirajućom ulogom koju ovo ministarstvo ima u cilju da uslovi za odgoj i obrazovanje u BiH budu što ujednačeniji, današnja posjeta ima za cilj sagledati i definisati prioritetne aktivnosti ministarstva u narednom periodu.

- Fokusirali smo se na to da, prije svega, ojačamo funkcionalna znanja učenika u svih deset kantona unutar FBiH. Održali smo tri projekta iz te oblasti, a cilj nam je bio da se dobro opreme laboratorije i kabineti kako bi djeca mogla da steknu i ojačaju svoja funkcionalna znanja. Takođe, na nivou FBiH se provodi jedan veoma značajan projekat kada su u pitanju djeca s poteškoćama u razvoju, a to je promjena paradigme pristupu, takozvanoj kategorizaciji djece - kazala je Bandić.

Dodala je da se na taj način želi humanizirati cijeli taj proces i da se pristup procjene djece uskladi s međunarodnim sistemom za zdravlje i onesposobljenje djece.

Ovom prilikom najavljeno je i skoro održavanje manifestacije pod nazivom „Znanjem u budućnost“ kojom će Federalno ministarstvo podržati šest najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola s prostora BPK Goražde, a dat će se podrška i inkluzivnom obrazovanju, o čemu se govorilo na današnjem sastanku.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta