Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 15:18 |

Nastavljeni radovi na izgardnji centralnog spomen obilježja braniocima Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27.oktobra (FENA) - Početak radova u okviru druge faze projekta izgradnje i rekonstruckije centralnog spomen obilježja braniocima Goražda, ozvaničen je danas.

Kamenorezački radovi povjereni su goraždanskoj firmi GPD “Drina” vrijedni su 153.365 KM, a u skladu s potpisanim ugovorom, trebali bi biti okončani u roku od 90 dana.

Uvođenju izvođača u posao uz predstavnike Vlade BPK prisustvovali su i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja s prostora BPK-a.

„Cilj Vlade BPK Goražde i ministarstva za boračka pitanja je da se u drugoj fazi urade i one aktivnosti koje nisu bile planirane prethodnim projektom, a to je oblaganje mermernom oblogom „Kapije života“ te izgradnja stepeništa, kako bi smo imali jednu jako lijepu i reprezentativnu cjelinu Centralnog spomen obilježja, onakvu kakvu zaista zaslužuju svi naši poginuli branioci - kazala je premijerka BPK-a Aida Obuća.

Najveći dio sredstava realizaciju projekta izdvojen je iz budžeta BPK-a odnosno ministarstva za boračka pitanja, a finansijski je  podržan je i od Grada Goražde, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Kantona  Sarajevo i privrednog društva  Unis „Ginex“ .

Resorni ministar Edin Aganović podsjetio je da se ovaj projekat trebao realizirati još u prošloj godini, što je prolongirala  pandemija.

„Nadam se da će vremenski uvjeti dozvoliti izvođenje radova, a nadzor nad njima će pored nadzora koji je odabran u skladu s zakonskim procedurama, vršiti i  stalno nadzorno tijelo našeg kantona i u skladu s njihovim preporukama mi ćemo reagirati. S obzirom da je na spomen obilježju u planu ispisivanje svih imena poginulih branilaca pozivamo porodice da još jednom provjere da li se imena poginulih nalaze na spisku koji je sačinila komisija imenovana od ministarstva za boračka pitanja kako bi se otklonile eventualne greške” - kazao je Aganović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'