Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 14:33 |

Dodijeljena grant sredstva za 18 žena žrtava nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Kroz projekt "Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici", obezbijeđena je finansijska podrška za 18 žena žrtava nasilja iz Bosne i Hercegovine, u cilju pokretanja njihovih vlastitih biznisa. 

Projektom se nastoji pružiti podrška ženama žrtvama nasilja i doprinijeti eliminaciji nasilja i diskriminacije žena, kao jedne od najranjivijih skupina, kako promicanjem njihovih ekonomskih, tako i socijalnih prava.

Ukupna vrijednost odobrenih sredstava iznosi 48.000 eura, a projekt, uz finansijsku podršku Evropske unije, implementiraju fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženje građana "Budućnost“ iz Modriče.

Na poziv za predaju projektnih ideja ukupno se prijavilo 35 žena iz Modriče, Sarajeva, Bijeljine, Banje Luke, Bihaća, Bratunaca, Čelića, Goražda, Zenice i Srebrenice. 

Direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz izjavila je da je ponosna što su bili u mogućnosti podržati više žena nego što je to bilo predviđeno.

- Ukupno 26 aplikantica navelo je da su nezaposlene, a ostalih devet nisu naznačile svoj radni status u
aplikaciji. Također, ono što je vidljivo iz zaprimljenih aplikacija jeste da registrovane žene brinu o ukupno
34 djece. Najviše žena je završilo srednju školu. U vezi s radnim iskustvom njih 27 je navelo da imaju radno iskustvo, a sedam da nemaju radnog iskustva - navela je Alađuz.

Žene su aplicirale za različite poslovne ideje. Od poljoprivrednih aktivnosti, usluga čišćenja, brige o starijima, proizvodnje bezglutenskih proizvoda, didaktičkih igračaka, do nabavke stoke, krojenja, šivanja i pčelarstva.

Do kraja godine, žene koje su dobile sub-grant sredstva, proći će treći i četvrti modul treninga, na kojem će steći znanja za razvijanje i održavanje na tržištu vlastitog biznisa. Tokom 2022. bit će im dodijeljena novčana sredstva i krenut će u proces realizacije poslovnih ideja, saopćeno je iz Fondacije INFOHOUSE.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo odluke o dodjeli grant sredstava

Žene čine više od polovice ministara u novoj vladi španskog premijera Pedra Sáncheza

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije