Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 13:50 |

Sutra naučna tribina o bh. ženi na margini povijesnih sistema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Naučna tribina o temi „Žena Bosne i Hercegovine - Koncept i/ili stvarnost na margini povijesnih ideoloških i kulturnih sistema“ najavljena je za sutra u 14.00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom tog muzeja i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Održavanje tribine su inicirale, tematski osmislile i organizirale učesnice Bjanka Alajbegović, pjesnikinja, profesorica književnosti naroda BiH i bhs jezika, dr. Elma Korić i dr. Sonja Dujmović iz Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, dr. Belma Buljubašić (Fakultet političkih nauka), dr. Ajla Demiragić (Filozofski fakultet), dr. Aida Ličina Ramić (Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju) i dr. Sabina Veladžić (Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju).

Cilj njihovog okupljanja interdisciplinarnog karaktera je da odlučnije i na duže staze, uklapajući se u tokove ranijih, tematski srodnih, istraživačkih poduhvata, nastavi, intenzivira progovor o društvenom položaju žene i ženi kao nihiliziranoj stvarnosti te da propita koncepte koji su je kreirali i anticipirali kao „zamišljenu stvarnost“ u povijesnom kontinuitetu, navedeno je, između ostalog, u saopćenju Historijskog muzeja BiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

U srijedu drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma-Sarajevo Tourism Summit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu