Ekonomija     | 27.10.2021. 12:44 |

Osiguravatelji za uvođenje obaveznog osiguranja od nezgode na radu u FBiH (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 27.oktobra (FENA) - Društva za osiguranje iz FBiH pokrenula su inicijativu za uvođenje zakonske obaveze kolektivnog osiguranja radnika od nezgode na radu po uzoru na Republiku Srpsku, Distrikt Brčko i zemlje u regiji - istaknuto je na okruglom stolu "Obaveznost osiguranja od nezgode na radu i porezni tretman usluga osiguranja" danas u Sarajevu.

Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja i skupštine Udruženje društava za osiguranje u FBiH koje je organizovalo okrugli sto, pojasnila je da tom inicijativom žele pokrenuti harmonizaciju propisa na nivou Bosne i Hercegovine s obzirom da je to osiguranje već obavezno u drugim dijelovima zemlje.

Dodala je da se druga inicijativa odnosi na zakone o porezu na dohodak i porez na dobit po primjeru zemalja regiona, radi određenih poreskih olakšica u kontekstu uplata premija dobrovoljnih zdravstvenih, penzionih i životnih osiguranja.

- Na taj način vjerujemo da ćemo, osim harmonizacije koja nas približava trendovima Evropske unije, doprinijeti unapređenju tržišta osiguranja u BiH koje je najnerazvijenije u regiji - navela je Mujanović.

Izrazila je nadu da će, predvođeni brašom i strukom, zajednički na tom putu napraviti bitan iskorak u svim administrativnim cjelinama u BiH.

Osim predstavnika Udruženje društava za osiguranje u FBiH, u radu okruglog stola učestvuju i predstavnici Agencije za osiguranje u BiH, Agencije za osiguranje u RS, Federalnog ministarstva finansija, Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, Privredne komore FBiH, UNDP-a i Američke trgovačke komore u BiH.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6646

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fUuE0NQYdMYMD9ZsVp0-dXelQu8hqzWX?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo