Ekonomija     | 26.10.2021. 18:13 |

Kraljević: Pročistač otpadnih voda u Širokom bit će završen sljedeće godine

FENA Filip Kožul

ŠIROKI BRIJEG, 26. listopada (FENA) - Građevinski radovi na pročistaču otpadnih voda u Širokom Brijegu su u završnoj fazi, očekuje se montiranje opreme, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.705.172 eura bez PDV-a, kazao je Feni širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, najavivši završetak projekta u 2022. godini. 

Podsjetio je kako je nakon složene procedure, ugovor za izgradnju pročistača između Grada Širokog Brijega i izvođača radova, odnosno JVCA KTM-Brina d.o.o. Posušje i Biogest Internationala GmbH Dresden i EPTISA Servicios de Ingenieria (Španjolska) u konzorciju s INTEGRA d.o.o. (BiH) i ENOVA d.o.o. (BiH) koji će obavljati nadzor, potpisan početkom 2019. godine.

-  Ugovor obuhvaća projektiranje, izvođenje i probni rad. Ukupna vrijednost projekta je 2 705 172 € bez PDV-a, a financira se kreditnim i grant sredstvima. Kapacitet pročistača u prvoj fazi bit će 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), dok će u drugoj fazi iznositi 15.000 ES. Trenutno radovi teku planiranom dinamikom. Građevinski radovi su u završnoj fazi, a uskoro se očekuje montiranje opreme. Ovaj vrlo vrijedan i kapitalni projekt za naš grad bi trebao biti završen tijekom naredne, 2022. godine – kazao je Kraljević.

Osvrnuo se i na druge infrastrukturne projekte na području Grada Širokog Brijega, ustvrdivši kako su im prioriteti rekonstrukcija cesta te izgradnje vodovoda u mjesnim zajednicama.

- Dobar dio proračunskih sredstava ulažemo u obnavljanje i rekonstrukciju lokalnih cesta, kao i obnavljanje dijela gradskih ulica. Ulaganje u lokalne ceste provodi se u skladu s potrebama i proračunskim mogućnostima. Nastavili smo sa svim započetim projektima izgradnje vodovoda u mjesnim zajednicama. Za Ljubotiće, Dobrkoviće i Knešpolje osigurana su sredstva, a radovi napreduju planiranom dinamikom. Glavna zadaća lokalne gradske uprave je ustrajno i kontinuirano pripremati projekte i dalje ulagati u poboljšanje ukupne komunalne i cestovne infrastrukture – naglasio je širokobriješki gradonačelnik.

Istaknuo je kako im je interes urediti središte grada i da su za to proveli potrebnu proceduru.

- Želimo urediti središte grada, kako smo i obećali. Grad Široki Brijeg proveo je svu potrebnu proceduru i započeo radove na uređenje parka u središtu Grada, od Trga širokobrijeških žrtava prema 'Robnoj kući'. Vrijednost radova na ovom projektu iznosi 245.959,87 maraka, a izvođač radova je A3 d.o.o Široki Brijeg – rekao je Kraljević.

Uređenje parka, dodao je, uključuje zemljane, građevinske, elektro radove i radove vodovoda i kanalizacije.

- Središnji dio grada dobit će sasvim nove konture, a novi park i šetnica bit će sigurno ugodnije mjesto. Također, cilj je urediti prostor ispred i ispod 'Robne kuće'. Uređenje od Trga širokobrijeških žrtava prema hotelu 'Park' odvijat će se u fazama i po osiguranju sredstava, a prva faza je već u tijeku – naglasio je Kraljević.

Komentirajući stanje u proračunu, naveo je kako je gradski proračun stabilan i da se izvršavaju sve obveze.

- Proračun je stabilan. Izvršavamo sve naše obveze. Međutim, koliki god bio za sve potrebe je nedovoljan. Vjerujemo kako ćemo imati i podršku s viših razina kao i do sada za realiziranje svih projekata – ocijenio je.

 Spomenuo je i prepoznatljivu sportsku tradiciju i reputaciju Širokog Brijega, najavivši da će sportski kolektivi i dalje dobivati podršku od Grada.

 Po njegovim riječima, Široki Brijeg je prepoznatljiv i kao grad sporta, a višegodišnja ulaganja u sportske objekte i odgovarajući infrastrukturu rezultirali su brojnim klubovima i značajnim sportskim uspjesima.

- Svi sportski klubovi će imati podršku Grada. Nastavljamo s financijskom potporom kao i do sada. Brojnost i raznolikost sportskih kolektiva te infrastruktura na kojoj mogu zavidjeti i puno veće sportske sredine ključni su elementi koji nam daju nadu u bogatu sportsku budućnost Širokog Brijega. A dužnost svih nas, podržavati je sport jer ono što su klubovi i pojedinci učinili za promociju grada i emocije koje su izazvali, nemjerljivi su - zaključio je gradonačelnik Širokog Brijega.    

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Povećana energetske učinkovitosti zgrade Područne škole Rasno

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!