Bosna i Hercegovina     | 26.10.2021. 19:05 |

Sindikati u HNK odustali od štrajka upozorenja, pregovori idu dobro (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 26. oktobra (FENA) - Pregovori predstavnika sindikata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i kantonalne Vlade idu dobrim tokom, ocijenio je u utorak predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić, naglasivši kako su sindikati nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima Vlade odustali od najavljenog štrajka upozorenja. 

- Na današnjem sastanku Vlada se obavezala da će rebalansom budžeta koji će biti do kraja godine krenuti s isplatama dugovanja po pravomoćnim sudskim odlukama, ono što smo mi zahtijevali. Precizno koji iznos, nismo dogovorili i to će biti predmet idućih sastanaka. 

Također, što se tiče povećanja plaća, Vlada je i tu spremna da razgovaramo, da pratimo tok troškova života i svega ostaloga, tako da bi o tome razgovarali u idućoj godini. Već na prvoj sjednici Vlada će donijeti Uredbu o otpremninama koja se odnosi na ljude koji odlaze u penziju tako da će i u tome udovoljiti našem zahtjevu - kazao je nakon sastanka Milić.

Kako je dodao, obećano im je i da će se sredinom jedanaestog mjeseca krenuti raspisivanje konkursa u školama, kao i da će doći do potpisivanje kolektivnog ugovora s osnovnim školama.

- To je bilo naših pet glavnih zahtjeva koje smo imali i na koje se Vlada obavezala. Da ćemo svi biti zadovoljni do kraja godine, to su premijerove riječi, pa evo, vidjet ćemo- naglasio je Milić.

Kazao je kako sindikat nakon današnjeg sastanka nema razloga za štrajk.

- Pregovori idu dobrim tokom i za nadat je se da ćemo iznaći rješenje koje je zadovoljavajuće i za jednu i za drugu stranu i da do najavljenog štrajka upozorenja neće doći, kao ni do idućih štrajkova - poručio je Milić.

Sljedeći sastanak sindikata i predstavnika Vlade HNK dogovoren je početkom decembra. 

Inače, u pregovore s Vladom uključeni su sindikati osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava izvodi na bosanskom i hrvatskom jeziku u HNK, Sindikat policije HNK i Sindikat državnih službenika i namještenika i sudske vlasti HNK.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6645

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16sQTaoEJsBa9VcT1Xpw1px9GhPORRg0D?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Zvizdić: Najavljena odluka o otvaranju pregovora za članstvo u EU produkt odgovorne politike

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!