Bosna i Hercegovina     | 26.10.2021. 14:00 |

Obuća: Raspodjelom grant sredstava Vlade FBiH riješit ćemo mnoge obaveze

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. oktobra (FENA) - Bosanskopodrinjski kanton (BPK) u ovoj godini dobio je značajnu podršku od Vlade Federacije BiH u vidu granta, a riječ je o iznosu nešto većem od četiri miliona KM - istakla je na današnjoj pres-konefrenciji premijerka BPK-a Aida Obuća. Naglasila je da će novac biti iskorišten za sanaciju određenih dugovanja, reprogram duga iz ranijih godina, ali i za okončanje nekih infrastrukturnih projekata.

Osim dugovanja prema poljoprivednim proizvođačima, zahvaljujući podršci s federalnog nivoa, u planu Vlade BPK je isplata vanjskog duga koji se odnosi na Saudijski kredit koji je realiziran još 1996. godine.

“Nastojat ćemo da svi imaju koristi prilikom raspodjele sredstava. Prvi put poljoprivrednici će podsticaje dobiti u tekućoj godini i to u iznosu od 250.000 KM. Ono što posebno raduje Vladu kantona je da će se u narednu godinu ući bez opterećenja vanjskim dugom, jer će u potpunosti biti isplaćen Saudijski kredit iz 1996 godine” - istakla je Obuća.

Podsjetila je da je do sada u opremanje Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde uloženo 760.000 KM uz napomenu da će dio grant sredstava biti izdvojen i u ove svrhe, kako bi se do kraja godine finalizirao ovaj značajan projekat. 

Dodala je da je osim transfera nižim nivoima vlasti i isplate obaveza prema dobavljačima, u planu je i podrška privrednim subjektima, zdravstvu, socijalnim kategorijama te povratničkoj populaciji.

„Velika su dugovanja i prema našim privrednim subjektima koja se odnose na refundaciju po osnovu bolovanja žena, majki te domovima u Pazariću, Bakovićima kao i drugim domovima u kojim su zbrinuti štićenici s područja BPK-a. S ovim sredstvima ćemo pokušati da saniramo veliki dug koji već imamo kako ne bismo imali prijetnje tužbama od tih ustanova. Podrška s federalnog nivoa jako je bitna, a zahvaljujući  planskom trošenju finansijskih sredstava iz tekućih priliva, smatramo da ćemo većinu tih obaveza izvršiti u tekućoj godini - kazala je premijerka BPK-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sindikat Doma zdravlja Ustikolina ukazao na tešku situaciju u ovoj ustanovi

Klub poslanika SDP-a u Skupštini BPK traži uvođenje povjereništva i poništenje odluka KO SDP-a

KO SDP-a BPK Goražde istupio iz koalicije zbog nepoštivanja koalicionog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo