Bosna i Hercegovina     | 26.10.2021. 10:39 |

U Kantonu Sarajevo 189 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba preminula

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 189 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.154 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije su se oporavile 142 osobe. Jedan pacijent je preminuo od posljedica te bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 139 pacijenata, od kojih je 125 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 12,95 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 80 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru je pet osoba, 12 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 14 na kiseoničkoj potpori disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.457 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.631 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 62.686 osoba zaraženih koronavirusom, te 59.772 izliječene

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 161, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 267 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

 U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 355 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 1.020 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07.30 do 20.00 sati.

 Covid-pozivni centar zabilježio je 576 poziva, a obavljena su i 263 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, aplicirano je 1.157 doza vakcina, i to: 571 na Zetri i 586 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

 Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz tog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, prenosi Služba za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'