Bosna i Hercegovina     | 26.10.2021. 08:44 |

UDIK: Kazani trebaju predstavljati borbu Sarajeva za istinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća u saopćenju za javnost na godišnjicu zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, podno Trebevića, na području Starog Grada Sarajeva.

- Iako je prošlo 28 godina od monstruoznih zločina na Kazanima, još uvijek svjedočimo da zločini koje su počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace, i danas dijele javnost. Za jedne je Topalović zločinac, za druge heroj, a za neke pak i jedno i drugo - istakli su.

UDIK je 2014. godine prvi put obilježio godišnjicu ubistava na Kazanima, a već je 2016. objavljena publikacija "Ratni zločini na Kazanima - presude".

- Broj žrtava nije konačan. Prijedlog odluke spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava je sramotan i nedostajan. Iz tog razloga, sporni tekst i broj žrtava u svojoj osnovi ne bi trebao dobiti ničiju podršku, a ponajmanje Grada Sarajeva - smatraju u UDIK-u.

Tvrde da bi Kazani trebali da predstavljaju borbu glavnog grada Bosne i Hercegovine za istinu, za njegovu multikulturnu, multikonfesionalnu i antifašističku prošlost i budućnost.

- Na tom putu Sarajevo bira stranu dobra ili zla. Na taj će se način distancirati ili ne od zločina počinjenih i uime svojih građana - saopćeno je iz UDIK-a. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana