Svijet     | 25.10.2021. 21:12 |

Vjerenica - Medijski navodi o planiranju ubistva Assangea bili su prekretnica

FENA Internet

LONDON, 25. oktobra (FENA) - Partnerica Juliana Assangea izjavila je u ponedjeljak da je medijski izvještaj kako je CIA planirala da ubije ili da otme osnivača WikiLeaksa prekretnica u njegovoj borbi protiv izručenja iz Britanije u Sjedinjene Države.

Američke vlasti u ovoj su sedmici pokrenule žalbu protiv odbijanja britanskog suca da izruči Assangea - koji je tražen po 18 tačaka optužnice među kojima je i kršenje zakona o špijunaži - jer njegovi mentalni problemi znače da je on u riziku od suicida.

Prošlog je mjeseca Yahoo News javio da su zvaničnici CIA-e sačinili opcije za administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da se bavi Assangeom dok se on krio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, među kojima su njegovo ubistvo ili otmica.

Portparol CIA-e odbio je komentirati izvještaj Yahooa. Pravni zastupnik američke vlade koji vodi krivični postupak protiv Assangea nije odmah odgovorio na zahtijev za komentarom.

- To (izvještaj Yahooa) bila je prekretnica koja je dovela do podnošenja žalbe jer pokazuje pravu prirodu, pravo porijeklo, istinsku zločinačku prirodu američkih akcija protiv Juliana - izjavila je njegova vjerenica Stella Moris, s kojom Assange ima dvoje djece, novinarima.

WikiLeaks stekao je ugled kada je počeo da objavljuje hiljade povjerljivih dosijea i diplomatskih depeša u 2010. Uskoro nakon toga Švedska je zatražila Assangeovo izručenje od Britanije zbog navodnog seksualnog zlostavljanja. Nakon što je izgubio postupak protiv izručenja u 2012., on je pobjegao u ekvadorsku ambasadu.

On je konačno izvučen iz ambasade u aprilu 2019. i uhapšen je zbog kršenja britanskih odredbi kaucije, iako je švedska tužba protiv njega već bila povučena.

Američke vlasti potom su zatražile izručenje. Iako je britanski sudac 4. januara obacio Assangeovu argumentaciju da je postupak protiv njega politički motiviran i da predstavlja napad na slobodu govora, Moris je kazala da postoji istinski rizik ukoliko on bude proglašen krivim jer bi bio držan u zatvoru maksimalne sigurnosti u skoro potpunoj izolaciji.

To bi dovelo do njegovog pokušaja samoubistva, zaključila je Moris.

Američki pravni zastupnici namjeravaju osporiti presudu protiv njegovog izručenja u SAD, i predočovanje dokaza ključnog eksperta u dvodnevnom ročištu u žalbenom postupku u Višem sudu u Londonu počinje u srijedu.

Nikakav rezultat ne očekuje se odmah, a Moris je izjavila da bi proces mogao biti brz uz Assangeovo izručenje do naredng ljeta ili bi mogao potrajati godinama.

- Obje mogućnosti su užasavajuće - kazala je.

Assange se trenutno drži u zatočeništvu u londonskom zatvoru visoke sigurnosti Belmarsh, gdje ga je Moris obišla u subotu, tvrdeći da je izgledao veoma mršav.

- On je izgledao jako loše - kazala je ona, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Stella Assange: Julianovo izručenje Sjedinjenim Državama 'pitanje je života i smrti'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo