Svijet     | 25.10.2021. 20:21 |

EU traži trenutno oslobađanje uhapšenih sudanskih ministara

FENA Internet

BRUXELLES, 25. oktobra (FENA) - Evropska unija osudila je hapšenje sudanskog premijera Abdalle Hamdoka i drugih članova vlade u ponedjeljak, i zatražila je njihovo trenutno oslobađanje nakon što je vodeći vojni zapovjednik te zemlje raspustio prelaznu vladu.

- Pozivamo snage sigurnosti da odmah oslobode one koje su nezakonito zatočili - navodi u saopćenju šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Hamdok je uhapšen i prebačen je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da objavi saopćenje u znak podrške preotimanju vlasti, saopćilo je ministarstvo informiranja, koje je očigledno još pod kontrolom Hamdokovih pristalica.

Sudan je u jeku duboke ekonomske krize, označene rekordno visokom inflacijom i nestašicama osnovnih roba, iako ti trendovi počinju pokazivati znake ublažavanja zbog priliva međunarodne pomoći. Zapadne države upozorile su da će svako vojno preuzimanje vlasti dovesti međunarodnu pomoć u rizičnu situaciju.

Borrell je upozorio da se pravo na mirne proteste mora poštovati i da se nasilje i krvoproliće moraju izbjeći po svaku cijenu.

- Akcije vojske predstavljaju izdaju revolucije, tranzicije i legitimnih zahtijeva sudanskog naroda za mirom, pravdom i ekonomskim razvojem - kazao je Borrell, prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta