Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 18:25 |

Obilježena godišnjica pogibije Nesiba Malkića i njegovih saboraca

FENA Anisa Mahmutović

ŽIVINICE 25.oktobar (FENA) - Danas je obilježena godišnjica pogibije narodnog heroja ARBiH Nesiba Malkića. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen obilježju i ispred biste Nesibu Malkiću u Živinicama. 

Obilježavanju 28. godišnjice od pogibije narodnog heroja i njegovih saboraca prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Grada Živinice i općine Ilijaš.

Ispred Grada Živinice cvijeće su položili gradonačelnik Samir Kamenjaković i predsjednik Gradskog vijeća Nail Jusić.

U Živinicama na obilježavanju godišnjice stradanja Nesiba Malkića i njegovih saboraca bili su predsjednik Federalnog Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Alija Bošnjaković, delegacija GO Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Živinicama, predstavnici Islamske zajednice MIZ Živinice, počasna jedinica Oružanih snaga BiH i pripadnici Drugog pješadijskog rendžerskog puka OSBiH, predstavnici LD Toplice, te predstavnici boračkih udruženja s područja Tuzlanskog kantona i preživjeli članovi 210. Viteške brigade.

U mjestu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni kod Olova, na današnji dan prije dvadeset osam godina, poginuo je Nesib Malkić iz Gornjih Dubrava kod Živinica, legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata. 

Zajedno sa herojem Malkićem tada su, prilikom akcije izviđanja na ratištu u ovom dijelu naše zemlje, poginuli i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana