Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 16:06 |

Federalna uprava policije ugostila delegaciju SEESAC-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Federalna uprava policije danas je primila delegaciju Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC).

Današnja posjeta je dio redovnih aktivnosti Centra s ciljem analize postojećih kapaciteta relevantnih institucija u BiH za provođenje istraga krivičnih dijela povezanih s vatrenim oružjem, kao i za konkretnu podršku jačanju njihovih kapaciteta.

Na sastanku je iskazana važnost zajedničkih aktivnosti SEESAC-a i policijskih agencija kako u BiH tako i u regionu, a sve u cilju efikasne borbe protiv kriminala i posjedovanja ilegalnog naoružanja. Također je istaknuto da dostupnost legalnog i ilegalnog malokalibarskog lakog naoružanja predstavlja sigurnosni rizik za cjelokupno društvo, te su neophodne zajedničke aktivnosti s ciljem povećanja opće sigurnosti, kao i suzbijanja rizika kada je u pitanju navedena problematika.

SEESAC je angažovao tim eksperata koji provode analizu, nakon koje će se sačiniti prijedlozi za podršku i jačanje kapaciteta nadležnih tijela kroz izradu standardnih operativnih procedura, nabavku opreme i potrebnu obuku u skladu sa rezultatima analize.

U sklopu posjete, tim eksperata SEESAC-a je posjetio određene organizacione jedinice Federalne uprave policije gdje im je predočeno stanje kada je u pitanju oduzeto, deponovano oružje iz krivičnog dijela, kao i postupak do njegovog uništenja, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu