Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 15:38 |

AVP Sava - Smanjenje proticaja Plive bi trebalo trajati do srijede, 27. oktobra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Agencija za vodno područje rijeke Save (AVP Sava) objavila je danas da se rijeka Pliva u skladu sa Zakonom o vodama FBiH svrstava u vodotoke Prve kategorije i nadležnost za upravljanje tim vodotokom je dodijeljena toj agenciji.

Dodaju da je dugoračnim planom AVP Sava predviđena izgradnja regulacionih pragova kako bi se zaštitilo korito rijeke Plive od erozionih procesa, sanirale štetne posljedice izazvane uticajem velikih voda (1996, 2004, 2007, 2012. i 2014.), te spriječila dalja devastacija korita i osigurala efikasna zaštita materijalnih dobara i ljudskih života od štetnog djelovanja voda, naročito pri pojavi velikih voda.

Za ukupnu sanaciju nastalih šteta na koritu i obalama rijeke Plive kao i regulaciju predviđena je izgradnja 13 regulacionih pragova s elementima zaštite obala, a do sada je na terenu izvedeno njih osam. Pragovi stabiliziraju korito, osiguravaju obale kao i sve objekte u obalnom pojasu i reguliraju brzinu protoka vode. To je višemilionski projekat koji je izvođen u više faza, a aktuelni radovi predstavljaju nastavak tih aktivnosti.

- Da bi shvatili opravdanost ovih radova, moramo se vratiti na period 1996/97. u vrijeme velikih poplava, kada je preko vodopada Plive teklo više od 350 kubika vode u sekundi - podsjećaju u saopćenju i iz Općine Jajce. 

Dodaju da je to bila poplava koja je razorila korito Plive i produbila ga za šest metara, stvorila kavernu prije vodopada koja je gutala svu vodu te je vodopad bio gotovo suh. Tada su uništeni i gotovo svi pragovi i objekti koji su regulirali protok rijeke Plive kroz njeno korito. Nakon toga su krenule aktivnosti na sanaciji, od izrade odgovarajuće tehničke dokumentacije do faznog provođenja sanacije, uključujući i područje vodopada, ali i kompletnog korita Plive do područja Mračaja.

Na dionici od Velikog plivskog jezera do ušća Plive u Vrbas, proticaj je smanjen u cilju osiguranja kontinuiranog proticaja (izbjegava se situacija “suho korito”) i u ograničenom vremenskom periodu (za vrijeme trajanja radova). Ta mjera je nužna i privremenog je karaktera.

Iz AVP Sava naglašavaju da je razlog za smanjenje dotoka rijeke Plive vrsta radova u samom koritu, pogotovo kada je riječ o tako kompleksnim i složenim hidrotehničkim objektima. Tehnologija izvođenja radova na većim dubinama u koritu vodotoka kao što je iskop i betoniranje temeljnih jama, podrazumijeva, ukoliko je to tehnički moguće, smanjenje/preusmjeravanje dotoka uz konstantnu evakuaciju preostalih količina voda iz temeljnih jama pomoću pumpi.

Prema navodima rukovodioca Ureda Agencije u Jajcu, smanjenje proticaja bi trebalo trajati do srijede 27. oktobra 2021., a radovi bi trebalo da budu okončani do polovine 11. mjeseca.

- Napominjemo da za ove aktivnosti Agencija za vodno područje rijeke Save posjeduje svu neophodnu dokumentaciju, a radovi se izvode po Rješenju o odobrenju za građenje izdatom od strane Federalnog ministarstva za prostorno uređenje - saopćeno je iz AVP Sava.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Očekuje se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane

AVP Sava - Općine nisu dostavile potrebnu dokumentaciju, upitna izdvajanja međunarodnih donatora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom