Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 15:35 |

Započeo projekat sadnje 1.000 sadnica za bolji kvalitet zraka u Visokom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - U Gradskoj upravi Visoko danas je održan sastanak, te potpisana “Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost“ kojom se Grad Visoko zalaže za doprinos u povećanju otpornosti na klimatske promjene, kao i oblikovanje svjetlije i održivije budućnosti za nove generacije. Ove godine je partner Gradu Visoko projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedske, a provodi UNDP u BiH.

- Danas smo zvanično započeli sadnju oko 1.000 sadnica u Visokom. Radi se o listopadnim i zimzelenim sadnicama, a u pitanju je inicijativa „Go Green“ odnosno “Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost“ koju je UNDP pokrenuo prije par godina i provodi se putem više projekata. Ove godine ćemo vršiti sadnju u nekih 40-ak jedinica lokalne samouprave, što bi trebalo da znači 40.000 novih sadnica - kazala je Amela Gačanović Tutnjević, projekt menadžerica projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Nakon zvaničnog dijela sastanka, gradonačelnik Mirza Ganić je, zajedno s gospođom Gačanović Tutnjević, kao i visočkim učenicima, zasadio i prve sadnice na šetalištu pored rijeke Fojnice.

– Grad Visoko u kontinuitetu ima dobru saradnju s UNDP-om, dio projekata se odnosi na nabavku opreme za Dom zdravlja, ovaj drugi je vezan za ekologiju, te još jedan koji se odnosi na saradnju s mjesnim zajednicama. Današnji projekt koji započinjemo odnosi se na ekologiju, jer sadnja 1.000 sadnica raznog drveća će značajno poboljšati čistoću i kvalitet zraka u našem gradu. Znamo za probleme s kojima se susrećemo, a koji se odnose na loš kvalitet zraka i zato radimo ovakve projekte. Pored ovog, paralelno radimo i konverziju grijanja u institucijama koje koriste ugalj i lož ulje, sve kako bismo što više smanjili zagađenje i poboljšali uslove života našim sugrađanima - istaknuo je gradonačelnik Ganić. 

Naglasio je i kako je UNDP veliki partner Gradske uprave Visoko, s kojim postoji odlična saradnja, a koji  stručno pomaže i zajedno s gradskom upravom kreira ambijent za bolje življenje u Visokom.

Bitno je naglasiti kako sadnja drveća pokriva područje kompletnog grada, sve mjesne zajednice, a dio sadnica će biti posađen i u Arheološko - turističkom parku „Ravne 2“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

JOB 'Unija veterana' Visoko domaćin obilježavanja Dana Armije R BiH

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!