Svijet     | 25.10.2021. 14:52 |

Vodeći sudanski general raspustio vladu i objavio vojnu upravu

FENA Internet

KHARTOUM, 25. oktobra (FENA) – Vodeći sudanski general u ponedjeljak je raspustio vladu i objavio je da će vojska upravljati zemljom nakon što su njegove snage uhapsile vršioca dužnosti premijera i ostale zvaničnike, dok je na hiljade Sudanaca protestovalo na ulicama velikih gradova protiv puča.

Vojna uzurpacija vlasti prijeti da ugrozi sudanski dugi i mukotrpni prelaz na demokratiju dvije godine nakon što su demonstranti svrgnuli dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bashira.

Puč je uslijedio neposredno prije nego što je vojska trebala predati čelništvo nad zemljom zajedničkoj vojno-civilnoj administraciji koja bi narednog mjeseca postala potpuno civilna vlast.

Nakon hapšenja vladinih zvaničnika, hiljade demonstranata preplavilo je ulice prijestolnice Khartouma i grada Omdurmana kako bi protestovali. Snimci postavljeni na društvene mreže prikazuju demonstrante kako blokiiraju ulice i pale gume dok snage sigurnosti ispaljuju suzavac kako bi ih rastjerale.

Demonstranti su uzviikivali “Narod je snažniji” i “Povlačenje nije opcija!” dok se dim uzdizao u zrak. Na snimcima na društvenim mrežama mogla se vidjeti masa ljudi kako prelazi mostove preko Nila kako bi ušli u centar prijestolnice.

Najmanje 12 demonstranata ranjeno je u demonstracijama, saopćio je Sudanski liječnički komitet, ne pružajući druge detalje.

U popodnevnim satima je zapovjednik sudanske vojske, general Abdel-Fattah Burhan, objavio na nacionalnoj televiziji da raspušta vladu i Suvereno vijeće, zajedničko vojno i civilno tijelo formirano da upravlja zemljom nakon svrgavanja al-Bashira.

Kazao je su čarkanja među političkim frakcijama nagnala vojsku da intervenira.

Burhan je proglasio vanredno stanje i saopćio je da će vojska imenovati tehnokratsku vladu da upravlja zemljom do izbora zakazanih za 23. juli naredne godine. On je, međutim, jasno stavio do znanja da će vojska ostati na vlasti, rekavši: “Oružane snage nastavit će dovršavati demokratsku tranziciju do predaje čelništva na civilnu izabranu vladu”.

Ministarstvo informiranja, koje je još lojalno raspuštenoj vladi, nazvalo je njegov govor “objavom otimačine vlasti u vojnom udaru”.

Sjedinjene Držaave i Evropska unja izrazile su zabrinutost današnjim dešavanjima.

Jeffrey Feltman, specijalni američki izaslanik za Rog Afrike, izjavio je da je Washington “duboko uznemiren” izvještajima o puču.

Feltman se sastao sa sudanskim zvaničnicima tokom vikenda u naporu da razriješi rastuće sporenje između civilne vlade i vojnih zapovjednika, dok je šef evropske diplomatije Josep Borrell naveo u tweetu da prati dešavanja u Sudanu “s krajnom brigom”.

Sudan ima istorijat vojnih udara otkako je stekao nezavisnost od Britanije i Egipta 1956. Al-Bashir je došao na vlast 1989. u jednom takvom puču, u kome je uklonjena posljednja izabrana vlada Sudana.

Među onima koji su uhapšeni u ponedjeljak je i pet visokih vladinih ličnosti, saopćila su dva zvaničnika koji su tražili da ostanu anonimni jer jer nisu bili ovlašteni da daju informacije medijima.

Među uhapšenima su ministar industrije Ibrahim al-Sheikh, ministar informiranja Hamza Baloul i Mohammed al-Fiky Suliman, član Suverenog vijeća, kao i Faisal Mohammed Saleh, medijski savjetnik Hamdoku.

Ayman Khalid, guverner savezne države, kojoj se nalazi prijestolnica Khartoum, također je uhapšen, sudeći po zvaničnoj Facebook stranici njegovog ureda, prenosi AP. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana