Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 14:24 |

U BPK manji broj oboljelih od koronavirusa, vakcinisano 44 posto građana

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. oktobra (FENA) – Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bilježi se nešto manji broj oboljelih od koronavirusa, u odnosu na sedmicu ranije, međutim virus je još itekako prisutan i potrebna je maksimalna ozbiljnost – ističu u Zavodu za javno zdravstvo BPK-a.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo pojasnila je da je tokom protekle sedmice, od 188 testiranih uzoraka, Covid -19 potvrđen kod 18 osoba, dok su sedmicu ranije zabilježena 22 slučaja.

- U protekloj sedmici oporavljena je 21 osoba, 40 je stavljeno pod zdravstveni nadzor, dok su četiri osobe upućene na bolničko liječenje, tri u KCUS i jedna u Kantonalnu bolnicu Goražde. Sedmična incidenca je nešto manja u odnosu na sedmicu ranije i iznosi 79, dok je nivo prenosa u zajednici na broju tri. Broj aktivno zaraženih na području BPK Goražde je 29, dok se u izolaciji nalazi 69 osoba, a od početka pandemije smrtno je stradalo 90 osoba, dok je ukupan broj oporavljenih 2.217 – precizirala je dr. Bičo.

Naglasila je da je nastavljen proces vakcinacije te da se do sada na području BPK Goražde  vakcinisalo 44,1 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina.

- Prvom dozom vakcinisano je 7.669 osoba sa područja BPK dok je revakcinisano 6.535 osoba. Obzirom da imamo dovoljno vakcina na raspolaganju, još jednom apelujemo na građane, posebno starije osobe preko 60 godina i hronične bolesnike, da se vakcinišu, jer među hospitaliziranim osobama njih više od 90 posto je nevakcinisano. Dakle, vakcina nas štiti od komplikacija i smrtnosti i dokazano je najbolja zaštita od Covida-19 – potcrtala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana