Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 14:42 |

Oblast visokog obrazovanja u fokusu rada Kantonalne vlade

FENA Saopćenje

TUZLA, 25. oktobra (FENA) - Stanje u oblasti visokog obrazovanja i planovi za daljnje unapređenje te oblasti, s posebnim akcentom na proces akreditacije visokoškolskih ustanova bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i ministra obrazovanja i nauke Elvisa Barakovića sa predstavnicima Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine i Javne ustanove Univerzitet u Tuzli.

Premijer Hodžić je goste upoznao sa činjenicom da je obrazovni sistem, a posebno oblast visokog obrazovanja u fokusu i prioritet u radu Kantonalne vlade.

- Prije svega tu mislim na proces akreditacije s jedne strane, ali i izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, čime bi se znatno unaprijedili svi segmenti rada Univerziteta - kazao je premijer Hodžić.

Tokom sastanka direktor Agencije Enes Hašić je kazao da je opća ocjena da stanje u visokom obrazovanju nije dobro.

 - Percepcija javnosti je da je sistem loš, a jedan od razloga je sigurno i brojnost ustanova visokog obrazovanja. Tuzlanski kanton se još i u značajnoj mjeri othrvao ovom naletu osnivanja velikog broja novih visokoškolskih ustanova, dok je situacija u nekim drugim sredinama znatno drugačija - kazao je direktor Hašić.

Također, tokom razgovora pažnja je posvećena i procesu akreditacije visokoškolskih ustanova, te je konstatovano da i ovaj proces ima određenih manjkavosti, te da je trenutni model akreditacije skup, neefikasan i predugo traje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta