Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 14:29 |

VSTV BiH - Pristup pravdi mora biti jednak za sve građane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine, u saradnji s međunarodnim partnerima, realizuje niz aktivnosti s ciljem  osiguravanja jednakih prava za sve građane i građanke BiH, saopćeno je iz te institucija.

Jednak pristup pravdi, jedno je od osnovnih ljudskih prava, zbog čega se VSTV zalaže za poštivanje tog prava posebno kada je riječ o kategorijama društva izloženim bilo kojem vidu diskriminacije.

Učiniti pravosudni sistem dostupnijim građanima cilj je i Evropskog dana pravde koji se od 2003. godine obilježava u posljednjoj sedmici oktobra, kako bi se različitim aktivnostima ukazalo građanima na mogućnosti ostvarivanja prava i zaštite funkcioniranjem pravosudnog sistema.

- Pristup pravdi mora biti jednak za sve građane pred sudom, a odnos nosilaca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti isti bez obzira na porijeklo, rasu, spol, dob, vjeru, nacionalnost, društveni ili ekonomski status, kao i svaku drugu okolnost koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojem licu onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi prava i sloboda u svim oblastima života. S ciljem osiguravanja jednakog pristupa pravdi svih građana i građanki BiH, VSTV Bosne i Hercegovine je u ranijem periodu intenzivno radio na realizaciji aktivnosti kojim se nastoje otkloniti sve prepreke u bh. pravosudnom sistemu koje mogu uzrokovati diskriminaciju građana u doticaju s pravosuđem - navedeno je u saopćenju.

Ove aktivnosti usmjerene su na ranjive kategorije društva, kao i građane koji su izloženi bilo kojem obliku diskriminacije. Značajnu podršku u realizaciji aktivnosti VSTV-u BiH pruža Vlada Švedske u projektu Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH.

Jedna od aktivnosti je i implementacija Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu na osnovu koje će sve pravosudne institucije izraditi vlastite akcione planove.

VSTV Bosne i Hercegovine je Strategiju za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu usvojilo 2020. godine, čime je Bosna i Hercegovina bila prva zemlja u regionu koja je usvojila ovu vrstu dokumenta i započela strateški pristup u njenoj implementaciji.

VSTV je izradio i Izvještaj o arhitektonskoj i urbanističkoj pristupačnosti objekata pravosudnih institucija osobama s invaliditetom, koji pokazuje da niti jedna pravosudna institucija u BiH nije 100 posto pristupačna takvim osobama.

Na osnovu rezultata, Izvještaj bi trebalo da bude polazna osnova u planiranju i osiguravanju sredstava pravosudnih institucija za potrebe adaptacije objekata kojom će osigurati dostupnost i pristupačnost svim građanima.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH strateški je opredijeljeno da provodi i podrži sve aktivnosti koje će osigurati jednaka prava za sve.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu