Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 13:31 |

Građani od danas, putem ZEOS-a, mogu besplatno predati e-otpad sa kućne adrese

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Projektna ideja "Sakupljanje od vrata do vrata" ima za cilj da omogući građanima novu besplatnu uslugu za zbrinjavanje električnog i elektronskog (elektro) otpada sa adrese, kako bi se što veće količine preusmjerile u reciklažni sektor putem ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem d.o.o.

Građani imaju priliku da predaju na zbrinjavanje sve što je radilo na struju ili baterije u toku trajanja projekta, usluga obuhvata predaju veš mašina, šporeta, mašina za sušenje, pranje, malih kućanskih aparata, frižidera, klima, IT opreme, električnih igračaka, opreme za osvjetljenje, plinskih sijalica, alata i različitih električnih instrumenata i sl. Važno je napomenuti da ukoliko se predaju plinske sijalice, one trebaju biti u kutiji.

Minimalna količina za predaju elektroničkog otpada je 5 kg, građanin je dužan da za sitne aparate obezbijedi adektvanu kesu ili paket kako ne bi došlo do rasipanja prilikom transporta, a za velike aparate obezbijeđen je i utovar od ZEOS-a.

Preuzimanje se obavlja u dva smjera - za količine veće od 30 kilograma u gradovima Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica (ponedjeljak - subota 08.00 -16.00), te za količine manje od 30 kilograma cjelokupna FBiH (ponedjeljak - petak 08.00 -16.00).

Vrijeme realizacije je od sedam do 15 radnih dana, u zavisnosti od organizacije preuzimanja.

Usluga je besplatna i moguća na području Federacije BiH, cjelokupne troškove snosi ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlašteni operater za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH.

Svjesni da postoje građani koji nisu u mogućnosti popuniti elektronski nalog, zbog toga će im njihov tim biti na raspolaganju putem telefona +387 33 628 606 za evidentiranje narudžbe preuzimanja.

Cilj ovog projekta je preusmjeravanje električnog i elektronskog otpada, koji se smatra opasnim otpadom, u legalne ovlaštene tokove zbrinjavanja i reciklaže, kako bi što manje otpada bilo na deponijama zagađujući okolinu u kojoj živimo. Projektna ideja je nastala na osnovu istraživanja mišljenja građana, koji su izrazili volju i želju da učestvuju u zaštiti okoliša kroz odgovorno i pravilno odlaganje e-otpada, saopćeno je iz ZEOS eko-sistema.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Mostaru uskoro kontejneri za e-otpad

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'