Kultura     | 25.10.2021. 08:54 |

Izložba slika naslikanih peglom Zdene Šarić Pisker u Zenici

FENA Saopćenje

ZENICA, 25. oktobra (FENA) – Izložba pod nazivom "Ima jedan svijet" umjetnice i likovne aktivistice Zdene Šarić Pisker bit će otvorena danas u galeriji udruženja "Naš most" Zenica.

Umjetnica obilježava 71 godinu života i 11 godina bavljenja neobičnom tehnikom "slikanja peglom", tj. enkaustika koju je Šarić Pisker otkrila slučajno, sa svojih tada šezdeset godina.

Enkaustika je stara, zaboravljena tehnika slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote. Korištenje voštanih bojica i kućnih pegli kao slikarskog pribora novi je pristup ovoj tehnici, koji Šarić Pisker uspješno koristi kao jedina umjetnica koja se njome bavi u BiH. 

Prva samostalna izložba slika pod nazivom "Sjećanja" organizirana je u Zenici u saradnji sa Muzejom grada Zenice 18. maja 2011. godine, na Međunarodni dan muzeja. Odmah nakon ovog, iznimno uspješnog javnog predstavljanja njenih neobičnih radova, počeli su joj pristizati pozivi za učešće na brojnim izložbama slika i međunarodnim likovnim kolonijama širom regiona. Ovo je njena deveta samostalna izložba.

Izložba "Ima jedan svijet" će biti otvorena do kraja ove godine u udruženju "Naš most" u centru Zenice, najavljeno je iz tog udruženja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana