Bosna i Hercegovina     | 24.10.2021. 12:48 |

Eichhorst apelirala na nastavak dijaloga i rješenja za političku krizu u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst razgovarala je, putem telefona, s liderima političkih stranaka u BiH Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

Naglasila je potrebu da se prestane sa "razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem". To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

Direktorica Eichhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ti razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom, od 27. do 30. oktobra, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom