Bosna i Hercegovina     | 24.10.2021. 11:48 |

Tomović: BiH potrebno povoljno okruženje za oporavak privrede i investitore

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Biznismen i publicista iz Han Pijeska Milisav Tomović smatra da se u Bosni i Hercegovini mora iznaći način za stvaranje povoljnog ukupnog društvenog okruženja koje će omogućiti oporavak privrede, privući investitore i postepeno vraćati naše ljude iz svijeta.  

- Naš problem nije samo u trenutnoj političkoj nestabilnosti. Ovakva država je neracionalna, a institucije su neefikasne. Imamo veliki i neefikasan administrativni aparat na svim nivoima, mito, korupciju, nedostatak odgovorne i kvalifikovane radne snage, nelegalnu konkurenciju crnog tržišta i sive ekonomije, nedovoljno interesovanje nadležnih organa države, entiteta i lokalne zajednice. Kakve ozbiljne strane investitore možemo da očekujemo kad ovdje i domaći savjesni i odgovorni privrednici teško opstaju. Šta tek da očekujemo u predstojećoj ekonomskoj krizi - naglasio je.

Na sesiji Asocijacije nazavisnih intelektualaca Krug 99 "Ekonomija protiv izolacija i podjela" uvodničar Tomović navodi da je, prema ocjenama Svjetske banke objavljenim u maju ove godine, Bosna i Hercegovina u najtežoj recesiji u posljednjih 25 godina.

- Kao da živimo na drugoj planeti, umjesto da se pripremaju za predstojeću krizu, predstavnici naroda u BiH vode isprazne razgovore o izbornom zakonu, ustavnim promjenama i zaštiti nacionalnih interesa - poručio je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Karavelić na Krugu 99 o temi  'Opsada Sarajeva - neuspjeh genocidne namjere'

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana