Bosna i Hercegovina     | 24.10.2021. 10:04 |

U Kantonu Sarajevu 150 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo šest osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 150 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.007 uzoraka. Preminulo je šest osoba.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavilo 117 osoba. Trenutno je na bolničkom liječenju 166 pacijenata, od kojih je 158 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 10,24 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 97 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 69. Na respiratoru je pet osoba, 12 pacijenata je na neinvazivnoj ventilaciji, dok ih 13 koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.450 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.525 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 62.384 osobe zaražene koronavirusom, te 59.478 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 155, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 258.

U toku proteklog dana, aplicirano je ukupno 616 doza vakcina i to sve na Zetri. Na tom vakcinalnom punktu i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na vakcinalnim punktovima pri domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom