Svijet     | 23.10.2021. 20:01 |

Otkriće u skitskoj grobnici izoštrava naše razumijevanje praistorijskih ratnika

FENA Internet

KIJEV, 23. oktobra (FENA) - Ukrajinski arheolozi kažu da otkriće u skitskoj grobnici izoštrava naše razumijevanje praistorijskih ratnika koji su nekoć vladali stepama Evroazije.

Na ostrvu Khortytsia, usred rijeke Dnjepar u Ukrajini, arheolozi stružu smeđe tlo koje je skoro 2.500 godina čuvalo tajne skitskog ratnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vjeruje se da su Skiti bili rasa iranskog porijekla koja je nekada vladala ogromnim dijelovima zemlje koji se protežu od Evrope na zapadu do planina centralne Azije na istoku. Bili su poznati kao nomadi sa flotom, koji su bili majstori blitzkriega na konjima u neukroćenim stepama Evroazije, ali iskopavanja na Khortytsiji bilježe sasvim drugačiji način života. Skitsko ostrvsko pleme je očigledno služilo kao "čuvari" koji su kontrolisali ko je u stanju da pređe Dnjepar.

- Gotovo svi su bili uvjereni da gledamo nomade koji su milenijumima lutali stepom - kaže Maksym Ostapenko, vršilac dužnosti direktora nacionalnog rezervata na ostrvu.

- Ali na Khortytsiji smo otkrili potpuno drugačiju skitsku kulturu naselja koja se bavila stočarstvom i poljoprivredom - kazao je on.

Dokazi o ribolovu - koji upućuju na upotrebu čamaca - pronađeni su i na otoku, koji se nalazi nedaleko od jugoistočnog grada Zaporožja. Istoričari su ranije smatrali vodene puteve, posebno one poput široke rijeke Dnjepar, kao neprijateljsko okruženje za stanovnike stepe, poput Skita.

Lokalitet Khortytsia proučavao se od 1990-ih, ali najznačajnije otkriće bilo je otkriće ratnika 2020. godine iz grupe očiglednih riječnih čuvara. Čovjek, koji je umro u dobi od oko 30 godina, bio je dovoljno cijenjen da opravda složenu grobnicu s nekoliko teških kamenova kako bi se zaštitio od pljačkaša grobova.

Ostapenko je rekao za RFE/RL da je ostrvsko pleme "blokiralo mjesto prelaska na ostrvo Khortytsia. Odnosno, to je bilo namjerno izgrađeno naselje, utvrđenje koje je kontrolisalo prelaz od lijeve obale rijeke Dnjepar do otoka Khortytsia i dalje do zapadne banke".

- Skiti su uglavnom živjeli u stepi i lutali su sa ogromnim krdima životinja. Bilo je sezonskih migracija, pa je kontrola prelaska velikih rijeka bila izuzetno važna - kaže on. Dodaje da "tko god je kontrolisao prelaz, zapravo je kontrolisao protok različitih životinja. Te su životinje diktirale živote stepskih ljudi".

Nije jasno je li ostrvsko pleme oporezovalo one koji prelaze rijeku ili je neka moćnija organizacija imala zadatak kontrolisati prelaz.

Rad se nastavlja na iskopavanju lokaliteta Khortytsia. Istraživači kažu da do sljedeće godine planiraju započeti iskopavanja na, kako se vjeruje, skitskom groblju na otoku.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo