Svijet     | 23.10.2021. 18:10 |

Recep Tayyip Erdogan deset ambasadora proglasio ‘personama non grata’

FENA Internet

ANKARA, 23. oktobra (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je u subotu Ministarstvu vanjskih poslova te države da 10 ambasadora iz zapadnih zemalja proglasi “personama non grata“, zbog pozivanja na oslobođenje filantropa Osmana Kavale, javlja Al Jazeera Balkans.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. godine i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su u zajedničkom saopćenju 18. oktobra da se hitno riješi slučaj Kavale.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske ocijenilo je da je saopćenje neodgovorno i pozvalo ih je na razgovor.

- Dao sam neophodan nalog našem ministru vanjskih poslova i rekao šta se treba uraditi: ovih 10 ambasadora mora odmah biti proglašeno ‘personama non grata’. To ćete riješiti po hitnom postupku - rekao je Erdogan u obraćanju u gradu Eskisehir.

Kavala je prošle godine oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena s optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Ambasador Delmas i premijer Halilagić o projektima razvoja TK i jačanju saradnje

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo