Bosna i Hercegovina     | 23.10.2021. 14:16 |

Demokratska fronta izabrala rukovodstvo i pružila podršku institucijama BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Zastupnik Demokratske fronte u Zastrupničkom domu Parlamenta FBiH Hajrudin Žilić izabran je za predsjednika Glavnog odbora, a potpredsjednike Milan Mandilović, Ivana Mijatović i Marijela Hašimbegović, odlučeno je na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Demokratske fronte održanoj u Tuzli.

Novi saziv Predsjedništva Demokratske fronte činit će: Željko Komšić, Zlatan Begić, Alma Kratina, Dženan Đonlagić, Hamed Hodžić, Hajrudin Žilić, Denis Huskić, Suljo Tahirović, Amir Orlović, Albin Zuhrić, Edin Hadžiahmetović, Mirsad Klepo, Goran Bulajić, Mensur Peljto, Mahir Mešalić, Bibija Kerla, Vesna Dauldži, Aida Sirbubalo, Sandra Imširović, Boris Krešić, Mirsad Duratović, Milan Dunović, Vlatko Glavaš, Ilijaz Pilav, Mara Đukić, Dževad Adžem, Sifet Podžić, Goran Mačkić, Mensura Beganović, Adnan Lukač, Vedrana Vujović, Samer Rešidat i Hanka Vajzović, saopćeno je iz te političke partije.

Dženan Đonlagić imenovan je za generalnog sekretara, Hamed Hodžić za izvršnog sekretara, a Zlatan Begić, Milan Dunović, Alma Kratina i Mirsad Duratović imenovani su za potpredsjednike Demokratske fronte.

Glavni odbor je na današnjoj sjednici donio i niz zaključaka.

Između ostalog se navodi da će Demokratska fronta insistirati na institucionalnom odgovoru na krizu prouzrokovanu nelegalnim djelovanjem kadrova stranke SNSD. Neophodno je djelovati u skladu sa zakonima, u koordinaciji sa patnerima iz međunarodne zajednice, i učiniti sve kako bi se izbjegao ozbiljan incident, koji Milorad Dodik priziva, a može imati dalekosežne posljedice, navodi se u saopćenju.

U Demokratskoj fronti smatraju da proces formiranja parainstitucija u entitetu RS na najdirektniji način ugrožava dostignuti stepen suvereniteta BiH koji je predviđen Dejtonom, i kao takav mora biti zaustavljen demokratskim sredstvima domaćih i međunarodnih institucija.

Također i da su  Oružane snage Bosne i Hercegovine jedina legalna vojna snaga u Bosni i Hercegovini, čije je postojanje neupitno bez obzira na najave nelegalnih poteza Milorada Dodika, i imaće široku domaću i međunarodnu podršku u slučaju da SNSD krene u jednostrano formiranje paravojnih, terorističkih formacija.

- Smatramo neophodnim uspostavljanje bolje koordinacije svih organizacija i političkih stranaka koje neupitno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Bez obzira na sve druge političke razlike, saradnja oko odbrane Bosne i Hercegovine mora biti neupitna i nema alternativu - ističu u DF-u.

Demokratska fronta pruža punu podršku ministru odbrane Bosne i Hercegovine Sifetu Podžiću u daljem provođenju strategije i politike odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi i da Demokratska fronta podržava zajednički nastup probosanskih stranaka u Republici Srpskoj na Opštim izborima 2022. godine.

Glavni odbor je na današnjoj sjednici minutom šutnje odao počast jutros preminuloj dugogodišnjoj članici Demokratske fronte Aidi Koristović, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'