Kultura     | 23.10.2021. 10:07 |

Slike 'Svijet u svjetlu Neretve' Ernesta Markote donose dašak Mediterana

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 23. oktobra (FENA) - U organizaciji brčanske podružnice HKD "Napredak" sinoć je u Napretkovom domu u Brčkom otvorena izložba slika akademskog slikara Ernesta Markote iz Čapljine. Postavka nosi naziv "Svijet u svjetlu Neretve" i predstavlja dio programa Napretkove kulturne manifestacije "Frančeškovi dani".

Predsjednik brčanskog "Napretka" fra Mirko Jozić je kazao da se ciklus slika "Svijet u svjetlu Neretve" Ernesta Markote motivima i koloritom sasvim uklapa u idejni koncept Napretkove manifestacije.

- Teško je kazati je li u pitanju neki potajni impuls koji dolazi od "Frančeškovih dana" ili je pak puka slučajnost što Ernesto Markota na izloženim platnima oživljava duh Franje Asiškoga, čovjeka koji je za umjetnost zapada otkrio prirodu, koji ju je poštovao i bio zadivljen njezinom ljepotom i uzvišenošću. Kako god glasio odgovor na ovo pitanje, nedvojbeno je da bi se ovaj ciklus slika u duhu Franje Asiškoga mogao mirne duše nazvati "Pjesma krajolika moga zavičaja" - izjavio je Jozić.

On je kazao da izloženi ciklus čini tako usklađenu cjelinu da nastaje dojam da su sva platna naslikana u jednom dahu a zajednički su im svježina, otvorenost, čistoća i radost.

Autor izložbe Ernesto Markota je izjavio da je najnoviji ciklus slika naslikao s namjerom da ga izloži unutar Napretkovog programa "Frančeškovi dani 2021".

 - Namjera mi je bila da u ovaj ravničarski posavski kraj donesem dašak Mediterana i južne Hercegovine te se može primijetiti da su zbog  motiva sunca i tog kolorizma hercegovačkog podneblja boje življe i vedrije. Slike su nastale u relativno kratkom vremenskom razdoblju i rekao bih u jednom dahu tako da se može osjetiti konzistentnost, u motivima i odabiru boja - izjavio je za Fenu Markota.

Ernesto Markota je rođen 1981. godine u Metkoviću. Srednju školu likovnih umjetnosti "Gabrijel Jurkić" završio je u Mostaru, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Dobitnik je rektorove nagrade kao najbolji student generacije. Priredio je nekoliko samostalnih i izlagao na više zajedničkih izložbi. Organizator je izložbe "Umjetnici Čapljine i doline Neretve" koja je priređena u galeriji Sunce u Zagrebu. Ilustrirao je više zbirki pjesama i slikovnica za djecu. Bavi se primijenjenom umjetnošću i scenografijom a trenutno je zaposlen kao nastavnik likovne kulture.

Izložba slika "Svijet u svjetlu Neretve" Ernesta Markote u Brčkom će biti otovrena narednih dvadeset dana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Brčkom koncert 'Orgulje kroz epohe'

U Brčkom predstavljen roman 'Na Vrbasu tekija' autora Josipa Mlakića

U brčanskom Napretku održana akademija u povodu Dana državnosti BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom